Guvernul german anunţă vineri suspendarea oficială a garantării creditelor la export şi garantarea investiţiilor companiilor germane în Iran, din cauza reprimării manifestaţiilor, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.
Steagul IranuluiFoto: DreamsTime / Donfiore
Ministerul german al Economiei anunţă că suspendă şi alte ”formate economice” – inclusiv negocieri în probleme energetice -, din cauza ”situaţiei foarte grave din Iran”.
Garantarea creditelor la export protejează companiile germane atunci când exporturile nu sunt plătite. Garantarea investiţiilor este acordată în vederea unei protejări a investiţiilor directe ale companiilor germane de riscuri politice în ţările în care fac asemenea investiţii.
Ministrul subliniază că folosirea acestor instrumente în Iran a fost suspendată timp de zeci de ani, până la ”deschiderea unei scurte fereastre” în 2016, în urma încheierii Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, inclusiv cu Germania.
El precizează că s-au acordat sau au fost prelungite garanţii câtorva proiecte în acea perioadă şi că nu au existat proiecte noi începând din 2019.
Guvernul german a decis să ”suspende complet” aceste garanţii, iar derogări pot fi acordate numai din motive umanitare solide.
Schimburile comerciale germano-iraniene au atins 1,76 miliarde de euro (aproape 1,9 miliarde de dolari) în 2021 şi 1,49 miliarde de euro în primele nouă luni ale lui 2022, precizează ministerul.
Manifestaţii au izbucnit în întregul Iran în septembrie, în urma morţii lui Mahsa Amini, la vârsta de 22 de ani, arestată de Poliţia Moravurilor din cauza încălcării codului vestimentar strict impus femeilor.
Ele s-au transformat în contestarea regimului religios.
Autorităţile iraniene au încercat să înăbuşe contestarea şi să intensifice reprimarea criticilor.
După izbucnirea manifestaţiilor, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au impus sancţiuni suplimentare Iranului din cauza brutalităţii reprimării manifestaţiilor şi a deciziei de a trimite sute de drone Rusiei, în Războiul din Ucraina.
Germania a făcut demersuri în vederea organizării unei reuniuni a Consiliului ONU al Drepturilor Omului în noiembrie, care a adoptat o rezoluţie prin care condamnă reprimarea şi înfiinţează o Comisie independentă de anchetă.