Greva generală din educație continuă. Întâlnire de urgență la Ministerul Educației

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Greva generală din educație, cel mai mare astfel de protest din ultimii 18 ani, a intrat în cea de-a treia săptămână, iar sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor continuă până când le sunt rezolvate solicitările privind atât salariile, cât și „viitorul educației”.

Protestul profesorilor la CotroceniFoto: Hotnews / Adrian Vasilache

Marți, va avea loc o întâlnire cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la Ministerul Educației, în privința examenelor naționale, a declarat, luni seară Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la Euronews România.

Greva din educație continuă. Sindicatele: „Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”

În timp ce peste 300.000 de elevi ar trebui teoretic să se pregătească acum pentru examenele naționale de final de an – evaluarea națională și Bacalaureat, greva generală din educație a intrat în cea de-a treia săptămână și continuă și marți, cel puțin, când o nouă rundă de negocieri ar trebui să aibă loc.

Asta după ce toate discuțiile și negocierile de până acum dintre Guvern și sindicatele din învățământ au eșuat.

Sindicatele din Educație au anunțat că greva profesorilor continuă până când le sunt rezolvate solicitările privind atât salariile, cât și „viitorul educației”. Ei acuză că modul în care Guvernul a reacționat la protestul lor „ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri”.

Potrivit unui comunicat de presă al principalelor federații sindicale din Educație, principalele solicitări sunt:

  • stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie
  • aplicarea grilei de salarizare pentru învățământ într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern
  • majorări de salarii și mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute
  • acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ

„Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”, spun sindicaliștii.

Atacul lui Iohannis

Reacția foarte critică a sindicatelor vine după ce la finalul săptămânii trecute președintele Klaus Iohannis a lansat un atac aspru spre profesorii care au decis să continue greva.

„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale? (…) Guvernul le-a dat tot ce-au cerut, de ce să mai continue greva?”, a spus șeful statului.

Sindicaliștii acuză că solicitările profesorilor nu se regăsesc în recenta OUG adoptată de Guvern

Ultima ofertă a Executivului, adoptată prin OUG, a fost o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.

Cu toate acestea, liderii sindicali spun că oferta Guvernului nu satisface cerințele profesorilor care au declanșat greva, iar principala revendicare a profesorilor nu apare în ordonanța adoptată de guvern. Executivul a reacționat vineri prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, care spune că mențiunea indicată de sindicaliști că lipsește din OUG se regăsește în nota de fundamentare a ordonanței, dar trebuie precizat că nota de fundamentare nu are însă putere de lege.

Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a reiterat că solicitarea sindicaliştilor privind creşterea salariului debutanţilor în învăţământ nu se regăseşte în textul ordonanţei Guvernului, ci doar în nota de fundamentare, iar profesorii aflaţi în grevă nu vor să înceteze conflictul de muncă deoarece nu au nicio garanţie privind creşterea salariilor şi investiţiile în Educaţie.

Liderul Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret” a precizat că 75 la sută dintre cadrele didactice se află în grevă.

Circa 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie să susțină Evaluarea Națională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-trebuie să susțină Bacalaureatul, iar dacă profesorii nu se vor întoarce cât mai repede la școală, atunci va fi modificat calendarul acestor examene, prin „prelunguri și reprogramări ale probelor”, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.

spot_imgspot_img