Guvernul pregătește și reforma salariilor din sistemul public! Cum propune MIPE să se realizeze acest lucru – Capital

0

Guvernul pregătește și reforma salariilor din sistemul public! Este unul din angajamentele asumate de Premierul Florin Cîțu și ministrul Cristian Ghinea, la Comisia Europeană, pentru ca România să poată accesa împrumuturile din PNRR.

Prin urmare, ministerele din Cabinetul Cîțu au început consultări pentru a stabili pe ce principii să se realizeze reforma salariilor din sistemul public.

Guvernul pregătește și reforma salariilor din sistemul de stat. MIPE și-a prezentat punctul de vedere

Poziția Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – MIPE la consultările pentru stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării cadrului legal privind salarizarea din fonduri publice vizează principiul plată egală la muncă egală.

Marius Vasiliu, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a participat joi la consultările organizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborarea cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În cadrul acestei întâlniri, Marius Vasiliu a subliniat faptul că ”modificările legii salarizării unitare trebuie să fie gândite într-o nouă filosofie care să schimbe paradigma actuală care doar clamează aplicarea principiului <la muncă egală, plată egală>.

Nu este suficientă doar ajustarea grilei de salarizare și a coeficienților de ierarhizare, ci trebuie ca aceste modificări să fie rezultatul unei reforme profunde care într-adevăr să elimine inechitățile din sistemul de salarizare, prin eliminarea egalităților nedrepte date de actuala formă care se bazează de fapt pe principiul ”funcții egale, plată egală”, nu ”la muncă egală, plată egală”.

Marius Vasiliu a susținut în acest sens punctul de vedere al MIPE, unul de altfel în acord cu Programul de Guvernare, dar mai ales cu reformele propuse în PNRR, care văd această schimbare a principiilor de salarizare la pachet cu reforma funcției publice, se arată într-un comunicat.

În acest sens, criterii precum complexitatea muncii trebuie evaluate în mod obiectiv fiind necesare corelări între muncă și nivelul de salarizare din sistemul public.

”De asemenea, este nevoie de o evaluare a justeței cu care coordonarea de proiecte cu fonduri externe nerambursabile în administrația publică se reflectă în salarizarea întregului personal implicat în desfășurarea activităților, respectiv în îndeplinirea sarcinilor uzuale de serviciu pentru care funcționarii sunt remunerați din fonduri naționale.

Obiectivul general al reformei sistemului public de salarizare vizează asigurarea unei politici de salarizare echitabile și sustenabile prin eliminarea discrepanțelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcțiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum și între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, precum și instituirea unui sistem de stimulare a performanței.

PNRR este despre reforme reale cu impact în viața noastră, a tuturor, acesta fiind un exemplu, până la urmă, de îmbunătățire a eficienței administrației publice, nu doar de corectare a unor inechități în cadrul unei categorii de angajați”, a adăugat oficialul MIPE.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *