Coloanele de balast constituie o metoda de imbunatatire a terenurilor moi coezive. Imbunatatirea terenului se realizeaza prin rigidizarea produsa de introducerea coloanelor de balast in orificiile create de vibrator sau echipamente conventionale de piloti, in functie de metoda de executie aleasa. Creste capacitatea portanta a terenului, stabilitatea la alunecari de teren in terasamente, accelereaza procesul de consolidare a terenului (constituie drenuri verticale) si provoaca o reducere a tasarilor in exploatare. Se aplica pe nisipuri maloase, argiloase si umpluturi eterogene. In cazurile in care, pe langa preconsolidare, este necesara armarea solului, ca de exemplu in cazul terasamentelor inaltate, care necesita soluri portante mai rezistente, includerea unor coloane de balast permite rezolvarea problemei de imbunatatire teren.
Coloanele de balast au aparut ca o extensie a tehnicilor de vibrocompactare profunda a solurilor fine. Se poate realiza prin piloti conventionali sau folosind vibratoare speciale. Tehnica care utilizeaza coloane de balast poate fi prin inlocuire sau prin deplasare. Vibrosubstitutia sau vibrodeplasarea se aplica solurilor coezive si implica inlocuirea solului cu un material de umplutura granular.
Cu toate acestea, vibratiile profunde pot fi aplicate si solurilor granulare, in mod normal cu vibratoare specifice de joasa frecventa si folosind apa sub presiune pentru a facilita conducerea, ceea ce produce lichefierea partiala a solului si densificarea acestuia. Aceasta procedura se numeste vibroflotare sau vibrocompactare. Pamantul nu este inlocuit, umpland cu pamant conul de tasare din jurul vibratorului, nefiind de fapt o coloana de pietris. Cu toate acestea, uneori materialul granular de calitate superioara este transportat la santier, de exemplu, balast zdrobit de 20-40 mm, astfel incat, in acest caz s-ar putea vorbi de o coloana de balast.
Imbunatatire teren – Tehnici
Executia coloanelor de pietris sau vibrosubstitutia este o tehnica de imbunatatire teren, bazata pe vibratii profunde. Se foloseste atat in lucrari civile cat si in constructii. Aceasta tehnica se bazeaza pe deplasarea laterala a terenului si incorporarea si compactarea pietrisului pe teren. Coloanele de pietris sau de vibrosubstitutie au aparut la sfarsitul anilor cincizeci ca o evolutie a tehnicii de vibrocompactare, fara a adauga pietris. Astfel, nevoia de a asigura material granular solurilor coezive a condus la adoptarea aceluiasi echipament si procedura de executie ca si pentru vibrocompactarea, inclusiv macara, vibrator, lance de apa si aport de pietris de la suprafata. Aceasta procedura initiala a fost numita vibrosubstitutie prin metoda umeda (metoda umeda).
In fata dezavantajelor prezentate de metoda umeda, derivata in principal dintr-o aprovizionare importanta si nu intotdeauna usoara cu apa si o indepartare ineficienta a namolului rezultat, tehnica a evoluat in asa-numita metoda uscata.
Procedura de executare prin metoda uscata (dry-method) si cu descarcare interna (bottom-feed) consta in aducerea pietrisului cu ajutorul unui incarcator la un buncar care, odata incarcata cu pietris, urca prin catargul de ghidare in camera de descarcare situata la capatul superior al ansamblului tub-vibrator. Vibratorul este introdus in pamant numai prin vibratie radiala, deplasand lateral pamantul si fara a extrage material. Odata atinsa adancimea de proiectare, vibratorul este retras in treceri ascendente intre 50 si 100 cm astfel incat pietrisul introdus de varful inferior al vibratorului sa garanteze continuitatea coloanelor. Pietrisul ocupa spatiul liber si vibratorul il compacteaza lateral pana la mobilizarea fortei pasive a solului.
Mai multe informatii gasesti aici.