Imbunatatire teren pentru constructii sigure

lucrare de imbunatatire teren

Pentru intarirea artificiala a pamantului pe un loc in panta sau intr-o zona spalata de ape, pot fi utilizate coloane de balast. Desigur ca exista si alte tipuri de lucrari de imbunatatire teren, precum gramezi de nisip, ancore forate, utilizarea unei retele de polimer, geotextile, benzi geotextile. Atunci cand se construieste o casa pe sol nisipos, nu ar trebui sa existe deloc probleme. Pentru a evita greselile, in prima etapa a lucrarii este necesar sa se efectueze studii geodezice care sa determine tipul de sol, care poate fi: nisip, cu granulatie medie, granulatie fina, pietris.

Inainte de a pune fundatia, este de obicei necesar sa se faca o lucrare de imbunatatire teren, daca este cazul. Coloana de balast indeplineste urmatoarele functii: niveleaza santul pentru turnarea bazei si netezeste eventualele nereguli ale solului. De asemenea, distribuie uniform sarcina greutatii fundatiei catre straturile inferioare ale solului. Mai mult decat atat, elimina umezeala si apele subterane de la baza, prevenind umflarea in sezonul rece. Daca exista un nivel ridicat al apei pe santier, inainte de a se face o perna pentru fundatia benzii, fundul santului sau gropii este asezat cu geotextil. Un strat din acest material va preveni posibila colmatare a stratului de nisip.

Imbunatatire teren pe soluri moi

Daca imbunatatirea terenului se face pe soluri moi, atunci este necesara o umplere cu nisip si piatra zdrobita sau amestec de pietris nisipos in urmatorul raport: 40% nisip grosier si 60% piatra zdrobita sau nisip. Acest tip de coloana de balast este potrivit pentru fundatiile caselor mici cu un etaj, adica pentru cladiri relativ usoare. Pernele de acest tip nu necesita umiditate si tamponare strat cu strat. Umplerea cu pietris nisipos sau amestec de piatra zdrobita da o contractie mai mica dupa asezare, in comparatie cu pernele de nisip. Cu toate acestea, atunci cand se ridica structuri de greutate mai mare, cum ar fi casele din caramida, imbunatatirea terenului cu coloane de balast este obligatorie.

Coloanele de balast, reprezinta o metoda alternativa de intarire si imbunatatire teren, utilizata in special in soluri coezive, care consta in cresterea rezistentei solurilor cu compactare dinamica prin vibratii, adica prin deplasarea solului. Coloanele de balast pot fi folosite pentru a consolida soluri moi care au fost anterior imbunatatite sau intarite prin incluziuni rigide (piloti, coloane de pietris, amestecare sol sau coloane sol-ciment etc.).

Aceasta tratare geotehnica a terenului urmareste, pe de o parte, imbunatatirea terenului in ansamblu si, pe de alta parte, accelerarea proceselor de consolidare a solului, permitand drenarea solului prin coloanele de pietris. Cu aceasta tehnica de ameliorare a solului se maresc parametrii inerenti ai terenului, precum: unghiul de frecare, modulul de deformare si coeziune; adaugand interactiunea parametrilor materialului deja cunoscut (balast). Coloanele de balast pentru imbunatatire teren sunt compuse exclusiv din acest material, fara agregate, chit sau armuri, precum si apa. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *