Implantarea unui defibrilator cardiac – interdictiile aparute dupa interventie

Defibrilatorul cardiac este un dispozitiv de mici dimensiuni care se implanteaza la nivelul pieptului, pentru a preveni aritmiile cardiace, periculoase pentru viata. Aritmiile reprezinta tulburari de ritm cardiac, normale in anumite conditii. Aritmiile cardiace grave afecteaza modul in care functioneaza inima si pot genera un stop cardiac. Exista aritmii rapide (fibrilatie sau tahicardie) sau aritmii lente (bradicardie). Acest dispozitiv depisteaza si corecteaza tulburarile de ritm rapide, prin impulsuri sau socuri electrice.

Implantul unui stimulator cardiac vine in ajutorul pacientilor cu boli cardiovasculare care prezinta risc ridicat de stop cardio-respirator. Totusi, acesti pacienti trebuie sa respecte unele atentionari cu privire la stilul de viata. Iata ce presupune implantul defibrilatorului cardiac si ce interdictii apar dupa aceasta procedura. 

Pentru cine se recomanda?

Defibrilatorul cardiac nu poate fi implantat oricarui pacient cu boli cardiovasculare, ci doar unei categorii aparte, si anume celor care prezinta un risc ridicat de stop cardiac si deces. 

Stopul cardio-respirator reprezinta oprirea brusca a inimii si a respiratiei si conduce rapid catre deces, daca nu se intervine prin resuscitare. Aceasta poate fi efectuata prin manevre de masaj cardiac si respiratie gura la gura, dar si cu ajutorul unor dispozitive de defibrilare externe, care se pun pe piept. Acestea aplica socuri electrice pentru a readuce pacientul la viata. Un defibrilator intern (implantat) previne acest eveniment, fiindca rezolva tulburarea din timp.

Ar putea avea nevoie de implantul defibrilatorului:

 • Pacientii care sufera de fibrilatie ventriculara sau tahicardie ventriculara, aritmii severe caracterizate de un ritm cardiac extrem de rapid. 
 • Pacientii care au un stop cardiac in istoricul medical personal.
 • Pacientii care au trecut printr-un infarct miocardic acut (cum ar fi cei cu boala cardiaca ischemica severa). 
 • Pacientii cu unele boli cardiace structurale
 • Pacientii care sufera de cardiomiopatie hipertrofica
 • Pacientii cu sincope (lesin) frecvente, fara o cauza asociata.
 • Pacientii in asteptarea unui transplant cardiac.
 • Pacientii cu sindrom Brugada,  boala Chagas, sarcoidoza cardiaca sau displazie aritmogena de ventricul drept

Procedura de implantare

Implantarea unui defibrilator cardiac presupune crearea unui buzunar la nivelul pieptului si fixarea dispozitivului sub piele. Firul/firele (sondele) acestuia sunt conectate la inima prin abord venos, dupa ce medicul le introduce intr-un vas de sange apropiat si le avanseaza pana la nivelul inimii. Firele trimit, catre dispozitiv, informatii despre starea inimii si transmit socurile/impulsurile de la dispozitiv catre inima. Un defibrilator cardiac intern are dimensiunile unei cutii de chibrituri si este dotat cu o baterie care are o durata de viata de 3-6 ani. 

Procedura de implantare este rapida, iar spitalizarea este scurta. In general, pacientii parasesc spitalul in aceeasi zi.

Interdictii dupa procedura

Defibrilatorul cardiac implantabil vine la pachet si cu interdictii care au rolul de a preveni evenimente neplacute. Evita, asadar:

 • Condusul autovehiculelor – conducerea unui autovehicul pune in pericol atat viata ta cat si a celor din jur, intrucat un eveniment cardiac produs in timp ce esti la volan poate duce la accidente. La soferii profesionisti, restrictia ce vizeaza condusul este permanenta. In cazul celor care se deplaseaza in interes personal, exista o restrictie de 4 saptamani, daca defibrilatorul este implantat pentru preventia primara, si de 3 luni, daca este implantat pentru preventia secundara. 
 • Mentinerea telefonului mobil in apropierea pieptului – poarta telefonul mobil la o distanta de minimum 10 centimetri de defibrilatorul cardiac, astfel incat activitatea dispozitivului implantat sa nu fie afectata. 
 • Efectuarea de RMN – nu se pot efectua investigatii RMN (rezonanta magnetica nucleara), pentru ca interfereaza cu activitatea defibrilatorului si il pot deteriora. 
 • Miscarile ample – in primele saptamani de la implantare nu trebuie sa faci miscari bruste, violente ale bratelor.
 • Exercitarea presiunii la nivelul pieptului – nu pune presiune pe zona de implant a defibrilatorului. 
 • Apropierea de dispozitive care creeaza campuri electromagnetice puternice. 

In concluzie, defibrilatorul cardiac implantabil este util in preventia stopului cardiac la pacientii cu aritmii grave, insa acesta presupune si unele interdictii, in viata de zi cu zi, care trebuie neaparat respectate. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *