In ce situatii folosim un termometru infrarosu?

Noua tehnologie cu infrarosu a imbunatatit, cu mult, calitatea masuratorilor, de orice tip. Unul dintre domeniile care o foloseste cel mai des este cel al masurarii temperaturilor din locuri greu accesibile, intr-un timp foarte scurt si cu un minim de efort.

Folosindu-se de proprietatea tuturor obiectelor cu temperaturi mai mari de 0 absolut de a emite radiatii electro-magnetice, termometrul cu infrarosii este cel mai modern instrument pentru masurarea temperaturii si are utilizari in cele mai diverse domenii.

Folosind o lentila pentru concentrarea luminii infrarosii cu lungimi de unda intre 4 si 14 microni si un termocuplu special, aceste tipuri de termometre pot inregistra valori intre -100 de grade si +1000 de grade Celsius, bine inteles, modelele comerciale banale avand caracteristic mai mic. Termometrul cu infrarosii are marele avantaj de a nu necesita contactul direct cu suprafata masurata, insa aceasta metoda de lucru are si dezavantajele ei. 

Ce este un termometru cu infrarosu?

Acesta este un termometru care masoara radiatia termala a unei suprafete, prin intermediul undelor infrarosii. Uneori, acestea mai sunt denumite si „termometre cu laser”, daca se foloseste un led pentru a ajuta la focalizarea punctului din care se doreste masurarea temperaturii, sau „termometre fara contact”.

Acesta are, adeseori, o forma cilindrica, pentru a fi mai usor de utilizat, si o carcasa rezistenta, deoarece se are in vedere faptul ca termometrele cu infrarosu sunt, de cele mai multe ori, folosite in domeniul constructiilor, loc unde se pot zgaria sau sparge usor.

Unde putem folosi un termometru cu infrarosu?

Avand un sistem atat de practic de masurare a temperaturii, un termometru infrarosu poate fi folosit in aproape orice domeniu unde se doreste masurarea ei intr-un mod cat mai facil si mai usor.

O circumstanta tipica este atunci cand obiectul se afla in miscare, atunci cand este inconjurat de un camp magnetic sau cand el se afla intr-un mediu controlat, in care nu se poate intra.

Unele dintre cele mai comune situatii in care se foloseste termometrul cu infrarosu sunt:

 • Detectarea norilor, in meteorologie
 • Verificarea echipamentelor mecanice si electrice
 • Verificarea temperaturilor din interiorul cuptoarelor sau a camerelor frigorifice
 • Verificarea punctelor fierbinti in cazuri de incendiu
 • Monitorizarea materialelor in procesele de incalzire si racire
 • Verificarea temperaturii corporale

Avantajele termometrului cu infrarosu

Termometrul cu infrarosu Fluke 64 MAX  este un produs de inalta calitate care

incorporeaza ultima tehnologie si este testat in conformitate cu standardele

internationale. Datorita tehnologiei unice, acest produs poate oferi masuratori

corecte la fiecare utilizare.

 • Masurarea temperaturii se face in mai putin de o secunda;
 • Nu necesita contactul fizic, fiind suficienta doar apropierea de frunte a senzorului IR al termometrului la o distanta de 3-5 cm;
 • Termoscanarea cu un termometru digital cu infrarosu este un procedeu sigur, nu are efecte secundare asupra organismului sau a pielii, nu radiaza ( este la fel de sigura ca folosirea telecomenzii de televizor);
 • Termometrul digital este 100% non-toxic si ecologic (nu foloseste mercur, precum termometrele clasice);
 • Cum masurarea temperaturii se face fara contact, este mult mai igienic;
 • Masoara si temperatura diverselor obiecte care emit radiatie termica, nu doar temperatura umana (de ex. apa de baie pentru bebelus, temperatura laptelui, temperatura diverselor lichide din bucatarie etc);

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *