În Portul Midia este o bombă ecologică. Urgența maximă este descărcarea navei și incinerarea cadavrelor – Ludovic Orban – Esential

Premierul Ludovic Orban a solicitat joi, la începutul ședinței de Guvern, ministrului de interne și ministrului transporturilor să acționeze pentru descărcarea urgentă a navei pline de oi, care s-a răsturnat duminică în Portul Midia. Din cele 14.000 de oi au supraviețuit foarte puține, fiind salvate 230.

“Urgența maximă este scoaterea de pe vas, transportul și incinerarea cadavrelor. Este o bombă ecololgică”, a spus premierul. Acesta a mai cerut ministrului de interne să analizeze cum au acționat în acest caz prefectul și Comandamentul pentru Situații de Urgență, iar cei responsabili de “incapacitatea de a face față” să fie demiși.

Și ministrului transporturilor a cerut să ia astfel de măsuri. “Sunt responsabili acolo care nu și-au făcut datoria și care trebuie să fie demiși”, a precizat premierul.

Premierul a spus că toate costurile pentru descărcare trebuie suportate de armator, existând, de altfel, și o poliță de asigurare de 50 de milioane de euro.

Ludovic Orban a mai spus că este inadmisibil că medicii veterinari de la direcțiile sanitar-veterinare nu au avut capacitatea de a se implica în salvarea mai multor oi, acest lucru fiind făcut de către ONG-uri. A cerut președintelui ANSVSA să verifice legalitatea tuturor operațiunilor de acolo. Orban a mai spus că este absolut convins că dacă intervențiile ar fi fost mai ferme încă de duminică, cu decupaje din navă, ar fi fost salvate mai multe animale.

Reamintim că o navă cu pavilion Palau s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. La bordul ei se aflau peste 14.000 de oi și un echipaj format din 22 de marinari. Toți membri echipajului au fost salvați și aduși teferi la mal. De salvarea oilor s-au ocupat ONG-urile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *