Indexul traiului ieftin. Care sunt orașele din România unde costul vieții e cel mai redus – Finante – Banci

Capitala, Cluj Napoca și Brașovul sunt cele mai scumpe orașe din țară, iar cele mai ieftine sunt Miercurea Ciuc, Alexandria și Bistrița Năsăud, potrivit calculelor făcute de HotNews pe baza prețurilor la alimentele de bază, chirii și nivelul salariilor. Seturile de date privind alimentele și salariile ne-au fost furnizate de Institutul Național de Statistică, cifrele fiind ponderate cu ”greutatea” lor în coșul de consum (potrivit INS) și cu nivelul salarial, iar calculele se referă la luna august 2021.

Mai jos, aveți graficul orașelor în funcție de punctajul realizat:

Cele mai mici prețuri (în luna august 2021) la cartofi de pildă, erau în Târgoviște, Ploiești, Brăila, Slatina și Tulcea ( sub 1,5 lei/kg), potrivit datelor culese de INS din piețele respectivelor orașe. La Arad, prețul era aproape triplu față de capitala județului Dâmbovița.

La roșii, prețurile cele mai mici erau în Slobozia, Brăila și Buzău (3 lei/kg în medie). Prețul laptelui era cel mai mic în Piatra Neamț, Târgu Jiu și Reșița. La ouă, Buzău Târgu Mureș și Slobozia aveau prețurile cele mai mici din țară.

Cât privește chiriile, Miercurea Ciuc, Alexandria și Bistrița sunt orașele cu cele mai permisive preturi. Datele privind chiriile au fost obținute din rapoartele imobiliare.ro și din anunțurile locale, fiind luată în calcul oferta spre închiriere a garsonierelor.

Mai jos, prețurile la câteva produse alimentare, potrivit datelor INS:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *