Industria păsărilor din România rămâne puternică pe fondul provocărilor pandemiei

În ciuda provocărilor legate de Covid-19 și a concurenței externe, sectorul păsărilor rămâne un lider în rândul industriilor alimentare și agricole din România.

Sectorul păsărilor  este una dintre cele mai dinamice industrii agricole din România în ceea ce privește creșterea, indicatorii de performanță și piețele de export.

Cu toate acestea, pandemia Covid-19 și concurența externă au afectat negativ perspectivele sectorului, prognozând că producția internă de carne de pasăre va scădea cu 9%. Indiferent, sectorul păsărilor rămâne lider în industria alimentară și agricolă din România, iar companiile avicole continuă să investească în tehnologiile de producție și prelucrare.

Grupul Carmistin deține  cea mai mare producţie de carne de pasăre din judeţul Vâlcea, ajungând, în total, la o capacitate de aproximativ 20 de milioane de pui crescuți și abatorizați în facilitățile propria.

Carnea de pasăre reprezintă 45% din producția totală de proteine​​animale din România și a fost cea mai produsă carne din România anul trecut, urmată de carne de porc, carne de vită și carne de oaie. 

Costurile competitive de producție, prețurile rezonabile ale furajelor, evoluția cererii consumatorilor și provocările pentru sectorul porcilor (mai ales pesta porcină africană) au condus la creșterea producției de păsări din România.

Eficiența producției de pui s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, conform Asociației Producătorilor de Păsări din România. Creșterea zilnică medie în greutate a crescut de la 53 g în 2011 la 55-56 g în 2019, în timp ce consumul mediu de furaje a scăzut de la 1,88 kg furaj / kg de carne în 2011 la 1,62 kg furaj / kg de carne în 2019.

România a fost al optulea cel mai mare producător de păsări din UE în 2019.

Închiderile pe scară largă în rândul restaurantelor și companiilor de catering, precum și a altor restricții de atenuare a Covid-19, vor duce probabil la o reducere de 5% de la an la an a consumului de păsări de curte în 2020. a doua jumătate a anului 2021. 

Impactul Covid-19

În primele etape ale pandemiei Covid-19, vânzările de carne de pui au crescut, pe măsură ce consumatorii au depozitat un potențial blocaj. Vânzările cu amănuntul au crescut, dar nu au putut compensa pierderea vânzărilor în sectorul serviciilor alimentare. A rezultat o cantitate excesivă de pui. Până în prezent, majoritatea fermelor de păsări românești mari au fost scutite de focarele majore de personal Covid-19, deși cheltuielile legate de curățarea suplimentară, echipamentul individual de protecție pentru angajați și transportul angajaților au crescut costurile de producție.

Specific sectorului păsărilor și pandemiei Covid-19, guvernul român a aprobat un program de subvenționare în septembrie 2020 cu un buget total estimat la 26,8 milioane USD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *