Ingrasaminte organice sau ingrasaminte chimice?

Ingrasamintele sunt substante indispensabile in agricultura, avand rolul de-a fertiliza solul si a asigura astfel hrana plantelor in perioada de vegetatie. Principalele elemente pe care ingrasamintele le contin sunt calciul, azotul, fosforul si potasiul – minerale in absenta carora plantele nu se pot dezvolta  corespunzator, ceea ce va duce la o recolta slaba.  

Exista doua categorii principale de ingrasaminte, organice si chimice, iar parerile despre utilizarea uneia sau alteia dintre cele doua categorii sunt impartite. Cei care practica o agricultura eco/bio sunt adeptii ingrasamintelor organice, pentru ca in acest tip de culturi nu se folosesc substante chimice, in timp ce alti fermieri mizeaza pe eficienta sporita a ingrasamintelor din cealalta categorie.

Ambele  tipuri de ingrasamant prezinta avantaje si dezavantaje, iar pentru a te ajuta sa faci o alegere potrivita, iti prezentam tot ceea ce trebuie sa stii despre fiecare in parte.

Ingrasamintele organice

Sunt substante naturale neprocesate sau procesate in foarte mica masura, care se obtin in special din deseurile animalelor sau din resturile vegetale. Gunoiul de grajd si compostul organic sunt cele mai utilizate ingrasaminte naturale, avand urmatoarele caracteristici:

  • Sunt mai economice, pentru ca pot fi obtinute in propria gospodarie, fara nici un fel de investitie, avand nevoie doar de reziduurile provenite de la animale sau de compostul obtinut din resturi vegetale. Este mult mai eficient sa iti prepari singur ingrasamantul organic, decat sa-l cumperi din alta parte, pentru ca preturile sunt mai mari decat in cazul ingrasamintelor chimice.
  • Actioneaza pe termen lung, intrucat substantele nutritive se elibereaza lent, astfel ca solul se va imbunatati calitativ in timp, devenind tot mai hranitor si mai permeabil. Datorita eliberarii lente, este exclus si riscul supradozarii, adica al acumularii in sol a unei cantitati mai mari de substante decat strictul necesar.
  • Resursele pentru obtinerea ingrasamintelor sunt regenerabile, pentru ca oricand poti avea la dispozitie gunoi de grajd sau resturi vegetale, iar materialul este suta la suta biodegradabil, fara un impact negativ asupra mediului.
  • Ingrasamintele organice nu pot fi folosite ca solutie pe termen scurt, deoarece, asa cum am explicat mai sus, sunt substante cu eliberare lenta, cu efecte in timp, nu imediat.
  • Cand folosesti astfel de ingrasaminte nu poti cunoaste cu exactitate concentratiile de azot, fosfor si potasiu, fiind posibil sa existe variati mari.

Ingrasamintele chimice

Se obtin prin prelucrarea unor anumite resurse precum produse petroliere, diferite produse organice, soluri de diferite tipuri, precum si minerale si roci. In cazul lor, concentratiile optime de substante nutritive sunt  asigurate in timpul procesului de fabricatie, astfel ca proprietatile nutritionale pot fi cunoscute cu exactitate. Caracteristicile principale ale ingrasamintelor chimice sunt urmatoarele:

  • Actioneaza rapid, iar efectele pot fi observate in cel mai scurt timp, nefiind vorba despre substante cu eliberare lenta, ca in cazul ingrasamintelor naturale.
  • Desi nu se pot obtine in gospodarie, ci doar de la magazinele specializate, sunt mult mai ieftine fata de ingrasamintele organice. Puteti alege ingrasaminte PlantMaster, disponibile intr-o gama foarte variata si la preturi accesibile, pentru toate tipurile de culturi.
  • Intrucat se cunoaste exact care este aportul de substante nutritive, este mult mai usor sa fie administrat in cantitatile optime, recomandate in functie de tipul culturilor.
  • Avand o eliberare rapida, exista totusi si riscul supradozarii, ceea ce poate duce la distrugerea culturilor.
  • Necesita mai multe fertilizari, iar in acest mod creste si riscul acumularii in sol de substante toxice, care pot afecta culturile. In plus, utilizate in mod repetat pe aceeasi suprafata, pot schimba nivelul pH-ului solului si pot distruge flora bacteriana benefica.

Acestea sunt, cu bune si cu rele, principalele lucruri pe care trebuie sa le cunoasca orice fermier inainte de-a utiliza ingrasaminte pentru fertilizarea solului.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *