Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că nu existau informaţii despre intenţia primarului din Baia Mare de a fugi din ţară, dar că şi-a pus întrebarea de ce un şef din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Maramureş şi-a luat concediu „exact în acele zile”. Cherecheș – care se afla sub control judiciar și era dat în consemn la frontieră – a reușit să fugă din țară cu actele unei rude, dar Cătălin Predoiu susține că „frontierele României sunt printre cel mai bine protejate din Uniunea Europeană”: „Un caz de astfel de notorietate nu presupune că sunt multe altele”.
Cătălin PredoiuFoto: Inquam Photos / George Călin
Predoiu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Arad, dacă existau informaţii înainte despre fuga lui Cătălin Cherecheş.
„Informaţii ca atare nu au existat, dar eu am considerat că Poliţia Maramureş trebuia să fie mai atentă, proactivă.
Mi-am pus întrebarea de ce un membru al IPJ Maramureş important acolo şi-a luat concediu exact în acele zile. Dar această chestiune o va lămuri ancheta în curs”, a spus ministrul de Interne, precizând că se referă la „cel care ţinea locul şefului”, pe care l-a „îndepărtat din funcţie imediat”, scrie Agerpres.
Referitor la detaliile acestui caz, ministrul Afacerilor Interne a spus că nu vrea să comenteze mai mult pentru a nu părea că îşi arogă „nişte merite, care până la urmă aparţin poliţiştilor români, maghiari şi germani”.
„Pe baza unor informaţii care au fost coroborate între poliţişti români, maghiari şi germani s-a refăcut traseul fugii, s-au localizat adresele la care a poposit în această deplasare şi, în final, s-a organizat o supraveghere în limita legii acolo unde a staţionat până a avut tentativa, se pare, de a se deplasa într-o altă localitate”, a declarat Predoiu.
„Un caz de astfel de notorietate nu presupune că sunt multe altele”
Cherecheș – care se afla sub control judiciar și era dat în consemn la frontieră – a reușit să fugă din țară cu actele unei rude, dar Cătălin Predoiu susține că „frontierele României sunt printre cel mai bine protejate din Uniunea European.
El a subliniat că acesta „este un caz izolat” şi nu este reprezentativ pentru tot sistemul.
„Astfel de situaţii sunt în toate statele UE, sunt persoane care reuşesc să scape de controlul de frontieră. România este o ţară cu performanţe, ca să nu spun de top trei, de top cinci în protecţia frontierelor în Europa. Un caz de astfel de notorietate nu presupune că sunt multe altele”, a mai afirmat ministrul Afacerilor Interne.
Cătălin Cherecheș a fost prins marți seară în Augsburg, Germania, fiind reţinut de polițiștii germani.
„În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a schimbului de date şi informaţii dintre Poliţia Română şi autorităţile din Germania, Ungaria, Austria şi Italia, a fost localizat, depistat şi reţinut, de către poliţiştii bavarezi şi BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internaţional”, a anunţat Poliţia Română.
Surse din Poliție spun că primarul din Baia Mare încerca să fugă din Germania marți seara. El se deplasa cu mașina, împreună cu o mătușă, circulând cu aproximativ 200 de km la oră. Conform surselor citate, mașina era Mercedes Benz C Klasse AMG, cu număr de înmatriculare de Neu Ulm.
„Au ajuns la o gară și încercau să scape de mașină și, eventual, să ia un taxi. Moment în care a fost prins de polițiștii bavarezi și de BKA”, au relatat sursele.
BKA (Bundeskriminalamt) este o agenție federală de investigații polițienești din Germania, subordonată Ministerului Federal de Interne. Competența principală a agenției o constituie coordonarea cooperării între forțele de poliție statele și federale; investigarea cazurilor de crimă organizată internațională, terorism și alte cazuri asociate cu securitatea națională.
Cum a reușit primarul din Baia Mare să fugă din România
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fugit din țară vineri, cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare.
Cherecheş a ieşit din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Petea (cu Ungaria), vineri, la ora 07.49, înainte de pronunţarea sentinţei, sub identitatea unei rude.
Joi noapte, Cătălin Cherecheș a transmis live pe Facebook, susținând că este nevinovat și că i s-au furat 10 ani din viață. „Am suferit umilința publică, însoțită de acuzații mincinoase, dar nu am renunțat la luptă și la a-mi apăra onoarea mea și a familiei mele”, a spus Cherecheș.
Potrivit Poliției de Frontieră, Cherecheș a ieșit din țară vineri dimineață la ora 07.49, folosind cartea de identiate a unei rude. Conform presei locale, este vorba despre un văr al edilului fugar. Poliția a anunțat că este vorba despre o persoană născută în anul 1988, care locuiește într-o țară din Europa.
Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea autovehiculului în care se afla Cherecheș în Ungaria.
„Cherecheş a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria prin PTF Petea la ora 07.49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta. Cele două persoane s-au legitimat cu cărţi de identitate româneşti, dintre care una, cea a pasagerului, aparţinea unei rude a numitului Cherecheş Cătălin, persoană care locuieşte într-un stat din Europa”, a declarat inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu.
Conducerea Poliției de Fontieră, demisă după fuga lui Cherecheș
Șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis după ce primarul din Baia Mare a fugit din țară prin Vama Petea folosind documentele unei rude la frontieră. De asemenea, a fost demis și șeful IPJ Maramureș și a fost schimbată conducerea Academiei de Poliție, a anunțat duminică seară Ministerul de Interne.
„Eliberarea din funcția de Inspector General al Poliției de Frontieră a chestorului de poliție Victor Ștefan Ivașcu, cu acordul acestuia, și asigurarea continuității conducerii, prin efectul legii, de către Inspectorul General Adjunct, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica”, se arată în comunicatul ministerului condus de Cătălin Predoiu.
MAI argumentează că schimbările au fost efectuate pentru a „susține restabilirea unui nivel înalt de eficiență managerială și profesională, precum și a încrederii cetățenilor în lege și autorități”.