„Unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria noastră”: Guvernul australian și-a cerut scuze pentru aprobarea thalidomidei

spot_img
spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Guvernul australian le-a prezentat scuze oficiale miercuri victimelor thalidomidei, un medicament care a cauzat malformaţii congenitale la mii de copii din întreaga lume în anii 1950-1960, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Pastile de thalidomidaFoto: Dr. P. Marazzi / Sciencephoto / Profimedia Images

„Le datorăm scuze australienilor care au fost victime ale thalidomidei”, a declarat premierul Anthony Albanese în faţa supravieţuitorilor, prezenţi în Camera Reprezentanţilor cu ocazia marcării a 62 de la retragerea medicamentului de pe piaţă.

„Astăzi, Australia îşi va cere în sfârşit scuze”, a continuat el.

„Aceste scuze sunt despre unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria noastră”, a adăugat prim-ministrul.

Descris la acea vreme ca un „medicament miraculos”, thalidomida a fost prescris începând cu 1956 ca sedativ pentru ameliorarea greţurilor la femeile însărcinate.

Efectele teribile ale thalidomidei

Dezvoltat în anii 1950 de compania Chemie Grünenthal GmbH din Germania de Vest și utilizat pe scară largă în întreaga lume, medicamentul a avut efecte teribile asupra embrionului, înainte de a fi retras de pe piaţă în 1961.

Se estimează că între 10.000 şi 20.000 de copii s-au născut cu segmente lipsă de braţe sau picioare sau cu mâini ori picioare lipite direct de corp.

Obstetricianul australian William McBride a fost unul dintre primii medici care au tras un semnal de alarmă în 1961, constatând că femeile aveau un risc mai mare să dea naştere la copii cu retard de creştere sau cu malformaţii după ce au luat medicamentul.

Conform guvernului australian, aproximativ 150 de supravieţuitori ai thalidomidei beneficiază de un program de sprijin.

spot_imgspot_img