Intrebari si raspunsuri despre DEEE

Daca nu reciclam, viitorul intregii planete este in pericol. Am ajuns sa producem atat de multe deseuri incat ne punem in pericol propria existenta.
Din fericire, multe dintre deseurile pe care le aruncam in natura pot fi reciclate si refolosite. Printre acestea se numara si deseurile DEEE ( Deseuri Echipamente Electrice si Electronice). Deseurile DEEE sunt, de fapt, cele mai periculoase pentru natura, ceea ce face procesul de colectare deee si reciclare sa fie unul extrem de important.

In ultimii ani au aparut mai multe firme care recicleaza DEEE si reusesc sa ofere solutii pentru protectia naturii. Pentru a face reciclarea cat mai eficienta, este bine sa stii cat mai multe lucruri despre ea.

Care sunt, de fapt, deseurile DEEE? Sunt toate deseurile iesite din uz, care functioneaza fie cu baterii, fie pe baza de curent de la proza. Frigiderele, masinile de spalat, televizoarele, computerele, telefoanele mobile si toate celelalte produse electronice sunt deseuri DEEE.

De ce trebuie sa fie predate si reciclate? Pentru ca orice deseu DEEE poate sa contina substante periculoase, atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru sanatatea oamenilor. De asemenea, predarea deseurilor poate duce la refolosirea a pana la 90% din produs;

Care sunt substantele periculoase care pot fi gasite in DEEE? Deee pot contine freon, substante ignifuge bromurate, mercuri, PVC, compusi bifenili policlorurati si o multime de alte substante ce dauneaza sanatatii mediului si sanatatii umane;

Ce materii prime pot fi reciclate din DEEE? Reciclarea DEEE poate readuce in circuitul comercial materii prime precum fierul, aluminiul, cuprul, plasticul sau sticla. Prin reciclare se poate scadea volumul de extragere a materiilor prime din natura si in felul acesta se poate micsora impactul negativ asupra mediului;

Odata trimise la o firma de reciclare, DEEE sunt sortate, dupa care sunt supuse unui proces de extragere a componentelor periculoase. Dupa ce sunt depoluate, produsele trec printr-un proces de dezmembrare si de valorificare a elementelor. Exista si anumite tipuri de DEEE care pot fi reutilizate, cum sunt computerele, serverele sau laptopurile, ceea ce poate fi un plus real pentru societate, mai ales in conditiile in care in Romania exista inca o multime de scoli, orfelinate, biblioteci sau ONG-uri car enu au suficiente computere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *