”Invazia Ucrainei este o „obsesie” pentru Vladimir Putin”- fost ministru ucrainean al Apărării / Pe unde crede că ar putea ataca Rusia / Ce l-ar putea opri pe Putin

Andrii Zagorodniuk, fost ministru al Apărării în Ucraina, spune într-un interviu acordat Al Jazeera că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va „încerca să pună mâna pe Ucraina”, atâta timp cât este în viață.

Andrii ZagorodniukFoto: mil.gov.ua

Zagorodniuk a fost ministrul apărării al Ucrainei din 2019 până în 2020 și acum acționează ca co-fondator și președinte al think-tank-ului de securitate Centrul pentru Strategii de Apărare.

”Nu vedem nicio retragere în acest moment, vedem de fapt o relocare și o manevră a trupelor, așa că este prea devreme pentru a spune. După 20 februarie, când exercițiile militare din Belarus vor fi încheiate, [Rusia] va trebui să decidă ce vor face, așa că vom vedea dacă rămân sau pleacă. Nu vedem nicio reducere substanțială până acum.”, declară Zagorodniuk, în ton cu liderii occidentali.

Cât va dura această criză:

 • Zagorodniuk crede că este dificil pentru că atâta timp cât președintele Putin este în viață, va încerca să pună mâna pe Ucraina. ”Aceasta este obsesia lui și se pare că este hotărât să o facă într-un fel sau altul”.

Cum l-ar putea determina pe Putin să se oprească

 • ”Din păcate, nu vedem că există o rezoluție decât dacă el este pus într-adevăr într-o situație dificilă acasă și de către comunitatea internațională care îl forțează să dea înapoi. În ceea ce privește această criză actuală, vom putea spune mai multe după 20 februarie.”

Andrii Zagorodniuk în Donbas (foto: Ministerul Apărării din Ucraina)

Dacă există un atac asupra Ucrainei, ce fel de formă ar putea avea?

 • ”Ar putea fi variante diferite. Rusia păstrează întotdeauna un număr de opțiuni deschise, nu are niciodată un plan.”
 • ”Asistăm la tensiuni serioase în estul țării, despre care am spus din noiembrie că este preocuparea noastră numărul unu. Credem că s-ar putea întâmpla o escaladare acolo și, de fapt, s-a întâmplat aseară”
 • ”Preocuparea numărul doi este Marea Neagră și Marea Azov. Ar putea avea loc un atac de acolo și acum adună forțe uriașe acolo – mai multe nave de luptă ca niciodată în istorie.”, declară fostul ministru pentruAl Jazeera.

Secretarul de stat Antony Blinken a făcut joi cea mai clară declarație de până acum că SUA consideră că Rusia a decis să invadeze Ucraina în câteva zile și a prezentat viziunea SUA cu privire la modul în care va începe un astfel de război, potrivit Axios.

Blinken a spus în fața Consiliului de Securitate al ONU că informațiile americane indică faptul că Rusia a masat acum peste 150.000 de soldați în apropierea Ucrainei și se pregătește să lanseze o invazie la scară largă care implică trupe terestre, avioane și nave „în zilele următoare”, care ar putea viza capitala, Kiev.

Blinken a spus că serviciile de informații americane sugerează că atacul Rusiei se va desfășura în mai multe etape, începând cu un pretext fabricat.

 • Aceasta ar putea implica un „eveniment violent” precipitat de Rusia sau „o acuzație scandaloasă” împotriva Ucrainei, a spus Blinken.
 • El a citat posibilitatea unui „așa-zis atentat terorist inventat în interiorul Rusiei, descoperirea inventată a unei gropi comune, o lovitură cu drone înscenată împotriva civililor sau chiar un atac real cu arme chimice”.
 • „Rusia poate descrie acest eveniment drept o epurare etnică sau un genocid, ridicând în joc un concept pe care noi, cei din această cameră, nu îl luăm cu ușurință”, a spus Blinken.

În al doilea rând, Blinken a avertizat că „cele mai înalte niveluri ale guvernului rus pot convoca în mod teatral întâlniri de urgență pentru a aborda așa-numita criză”.

 • „Guvernul va emite proclamații care declară că Rusia trebuie să răspundă pentru a apăra cetățenii ruși sau etnicii ruși din Ucraina”, așa cum a făcut Moscova în Georgia în 2008, a spus Blinken.
 • El a spus că mass-media rusă va lucra pentru a mări indignarea în rândul populației și a început deja să facă acest lucru.

În al treilea rând, atacul va începe cu rachete lansate și bombardamente ruse în toată Ucraina, comunicații blocate și atacuri cibernetice menite să închidă „instituțiile cheie ucrainene”, a spus Blinken.

 • „După aceea, tancurile și soldații ruși vor avansa către ținte care au fost deja identificate și trasate în planuri detaliate”, inclusiv Kievul..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *