Iranul anunță arestarea mai multor străini care au legătură cu protestele

0

Autoritățile iraniene au anunțat vineri arestarea mai multor străini în legătură cu mișcarea de protest declanșată de moartea unei tinere arestate de poliția morală, care a intrat în a treia săptămână, potrivit AFP.

Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralitățiiFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Protestele, care s-au soldat cu cel puțin 83 de morți, au început după moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o femeie kurdă iraniană, la trei zile după ce a fost arestată pentru că a încălcat codul vestimentar strict al Iranului, care impune femeilor să poarte vălul islamic.

Guvernul, care neagă orice implicare a poliției în moartea femeii de 22 de ani, i-a acuzat pe manifestanți că sunt “răzvrătiți”, raportând sute de arestări.

Într-un comunicat, Ministerul iranian al Informațiilor a anunțat arestarea a “nouă cetățeni din Germania, Polonia, Italia, Franța, Olanda, Suedia etc.”. Potrivit ministerului, aceștia au fost arestați “la locul revoltelor sau au fost implicați în acestea”.

Încă de la începutul protestelor, autoritățile iraniene au acuzat forțele străine, inclusiv Statele Unite, inamicul lor declarat, că se află în spatele manifestațiilor sau că le instigă.

Între timp, Iran International, un canal de televiziune în limba persană cu sediul la Londra, a difuzat vineri mai multe înregistrări video, pe care AFP nu a putut să le autentifice imediat, care arată reprimarea mitingurilor.

În orașul Ahvaz din sud-vestul țării, forțele de securitate au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa zeci de persoane care au ieșit în stradă pentru a scanda sloganuri antiguvernamentale, potrivit unei înregistrări video.

Violențe au izbucnit, de asemenea, în provincia sud-estică Sistan-Balucistan, care se învecinează cu Pakistanul și Afganistanul și este o scenă frecventă a atacurilor sau a confruntărilor între forțele de ordine și grupurile armate, dar nu a fost imediat clar ce a cauzat confruntările de vineri.

Guvernatorul regional, Hossein Khiabani, a declarat la televiziunea de stat că 19 persoane au fost ucise în schimbul de focuri, inclusiv un colonel al Gărzilor Revoluționare, armata ideologică a Iranului.

Șeful poliției din Sistan-Balucistan a declarat la televiziunea de stat că trei secții de poliție din provincie au fost atacate, fără a oferi un bilanț.

Potrivit imaginilor difuzate de Iran International, bărbații au fost împușcați în timp ce aruncau cu pietre spre o secție de poliție din Zahedan, capitala provinciei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *