Israelul și Rusia, relații mai strânse sub conducerea lui Netanyahu? Cum este abordat războiul din Ucraina

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Despre noul guvern al Israelului, condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, considerat cel mai de dreapta de până acum, sunt voci care spun că este înclinat să se abată de la calea predecesorului său în privința războiului din Ucraina, potrivit Al Jazeera.

Benjamin NetanyahuFoto: Ronaldo Schemidt / AFP / Profimedia Images

În primul discurs public al noului ministru de externe Eli Cohen, de pe 2 ianuarie, acesta a declarat că noul guvern va „vorbi mai puțin” când vine vorba de Rusia și Ucraina, lăsând să se înțeleagă că administrația va evita să ia poziții publice cu privire la acest conflict.

Cohen a vorbit, de asemenea, cu omologul său rus Serghei Lavrov înainte de a vorbi cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, o decizie care i-a supărat pe ucraineni, ambasadorul în Israel afirmând că această convorbire telefonică a fost o dovadă că Israelul își schimbă cursul sub conducerea lui Netanyahu.

„Diferența dintre cele două guverne este că guvernul anterior era 100% simpatizant din punct de vedere ideologic față de Ucraina și a încercat să sprijine Ucraina cât de mult putea, fără a-i înstrăina total pe ruși”, a declarat pentru Al Jazeera Jonathan Rynhold, șeful departamentului de studii politice de la Universitatea Bar-Ilan.

„Acest guvern este mai puțin preocupat de simpatiile ideologice. Ei nu sunt investiți în a vedea cum democrația învinge dictatura și nici nu ar fi neapărat fericiți să vadă că sancțiunile internaționale au succes, deoarece s-ar putea teme de un precedent”, a adăugat Rynhold

Mai mult chiar, că noul guvern israelian încearcă să trimită mai multe semnale pozitive către Rusia.

„Israelul are două interese fundamentale de securitate națională în ceea ce privește Rusia și Ucraina, care sunt consensuale în Israel: Menținerea bunelor relații cu Statele Unite în sens general și acceptarea de către Rusia a libertății Israelului de a opera militar împotriva forțelor iraniene, a siturilor de lansare a rachetelor și a contrabandei cu arme în Siria”, a precizat Rynhold.

„Acest lucru necesită o coordonare activă cu Rusia pentru a evita o ciocnire între forțele rusești și israeliene. Guvernul actual și guvernele anterioare au încercat să echilibreze aceste obiective”, a adăugat el.

spot_img