Noi documente potenţial clasificate, găsite într-un birou al lui Biden. Opoziţia cere percheziţii

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Potrivit unor surse citate de postul de televiziune NBC News, consilierii lui Biden au găsit alte documente oficiale, potenţial clasificate, într-un fost birou al acestuia. Este vorba despre un birou diferit de cel în care au fost găsite primele documente, în Washington D.C.

Nici Casa Albă, nici Departamentul Justiţiei nu au făcut comentarii despre noile documente. Nu se ştie care este gradul de clasificare, locul în care au fost găsite şi nici momentul.

Descoperirea documentelor va conduce la intensificarea presiunilor asupra preşedintelui Biden. Politicianul republican Newt Gingrich, fost preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a cerut percheziţii ale agenţilor FBI în birourile lui Biden. El a sugerat, într-un interviu acordat postului Fox News, că documentele depistate ar conţine date sensibile despre afacerile desfăşurate în Ucraina de fiul preşedintelui, Hunter Biden, precum şi despre sponsorizări chineze pentru Universitatea din Pennsylvania.

„Aceste dezvăluiri arată absurditatea acuzaţiilor la adresa lui Trump”, a afirmat Gingrich.

Preşedintele Biden s-a declarat „surprins” de documentele clasificate găsite într-un fost birou privat din Washington, iar fostul preşedinte Donald Trump, vizat de o anchetă într-un caz similar a cerut marţi explicaţii Departamentului Justiţiei pentru faptul că incidentul nu a fost dezvăluit.

Biden a afirmat că a fost „surprins” să afle în noiembrie 2022 că într-unul dintre fostele sale birouri au fost găsite documente clasificate. „Cooperăm total în procesul de analizare, care sper să se încheie curând”, a afirmat Biden.

Însă fostul preşedinte Donald Trump, vizat de o anchetă într-un caz similar privind deţinerea de documente clasificate, a cerut explicaţii Departamentului Justiţiei. Trump vrea să afle de ce nu a fost prezentat public incidentul, depistat pe 2 noiembrie 2022, în momentul respectiv, chiar înaintea scrutinului parlamentar intermediar din 8 noiembrie.

Preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Senatul SUA, politicianul democrat Mark Warner, a cerut ca Departamentul Justiţiei să transmită Congresului un raport oficial despre documentele clasificate găsite într-un fost birou al lui Biden. Mark Warner a făcut această solicitare în contextul presiunilor politicienilor republicani, dat fiind că liderii democraţi ceruseră informaţii despre o investigaţie similară care îl vizează pe fostul preşedinte Donald Trump. „Sistemul nostru de clasificare există pentru a proteja cele mai importante secrete din domeniul securităţii naţionale, de aceea, ne aşteptăm să fim informaţi atât despre ce s-a întâmplat la reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago, cât şi la biroul lui Biden, în cadrul obligaţiilor de monitorizare constituţională”, a declarat senatorul Mark Warner, citat de postul de televiziune NBC News şi de site-ul Axios.com.

Primele documente clasificate, datând din perioada în care Biden era vicepreşedinte al SUA, au fost depistate în noiembrie 2022, dar cazul a devenit public luni. Casa Albă a anunţat că va colabora cu Arhivele Naţionale şi cu Departamentul Justiţiei. Documentele au fost găsite într-un fost birou universitar al lui Biden, în oraşul Washington.

Conform unor surse judiciare citate de postul de televiziune CNN, în fostul birou al lui Biden de la Universitatea din Pennsylvania au fost găsite zece documente clasificate din perioada 2013-2016, inclusiv rapoarte ale serviciilor de informaţii despre Ucraina, Iran şi Marea Britanie.

Secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, care este şi procuror general, a numit un procuror din Chicago, John Lausch, pentru a se ocupa de acest caz. Conform unor surse citate de postul de televiziune CBS News, în anchetă colaborează şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI). „Când va percheziţiona FBI numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar şi Casa Albă? În mod clar, aceste documente nu fuseseră declasificate”, a reacţionat fostul preşedinte Donald Trump, care intenţionează să candideze în scrutinul prezidenţial din 2024. Agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) au colectat în august 2022 documente din reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago (Florida). Autorităţile susţin că erau documente clasificate, dar Trump afirmă că documentele au fost declasificate de el în timp ce era preşedinte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img