Istoria gentii si evolutia ei de-a lungul secolelor

Acest accesoriu, atat de prezent in viata de zi cu zi a fiecarei femei, este esential in orice aspect cu respect de sine. Dar stii care sunt otiginile ei? De ce a aparut? Si cum a evoluat pana astazi? Astazi vom raspunde la unele dintre aceste intrebari, pentru ca istoria gentii este atat de captivanta, incat merita spusa.

Din pacate, nu exista nicio inregistrare de incredere a momentului in care a aparut prima geanta, nici despre originea sa exacta . Dar ar trebui sa stiti ca de la inceputul existentei umanitatii ea era deja prezenta.

Acest fapt este cunoscuta datorita faptului ca popoarele preistorice antice au atras pe stanca figuri si simboluri, reprezentand viata si obiceiurile lor (petroglife). Ei bine, in unele dintre aceste tablouri care s-au pastrat pana in zilele noastre, puteti vedea imagini cu trasaturi feminine care poarta un fel de geanta atarnata de brat .

Poseta din Egiptul antic

Primele indicatii se intorc in Egiptul antic, unde s-au gasit hieroglife care prezinta figuri masculine cu un fel de geanta legata in jurul taliei. Se crede ca a fost folosit pentru a transporta seminte in plantatii, sau in cazul vanatorilor, pentru a-si transporta prada. Exista, de asemenea, sculpturi care arata utilizarea acestui accesoriu.

Este curios ca o astfel de tinuta feminina pe vremea noastra a inceput ca un accesoriu unic masculin. Cu toate acestea, timpurile se schimba si tot mai mult indraznesc sa poarte geanta pentru barbati . Revin la originile lor?

„Gentile” secolului al XIV-lea

Urmatoarele informatii sunt datate din s. XIV, o perioada in care gentile mici de piele au devenit populare, care au fost inchise datorita unei cordon. Acestea au fost utilizate interschimbabil de barbati si femei, desi in scopuri diferite. Barbatul care sa duca bani si femeile sa-si arate statutul social bazat pe broderii si decoratiuni purtate de „gentile” lor.

Moda exagerata a Elizabethei

Intrat in secolul al XVI-lea, cu moda exagerata a Elizabethei, printre cei mai bogati gentile ar merge sa se ascunda printre pliurile fustelor, ceea ce se crede a fi prima aparitie a buzunarului . Calatorii si satenii, pe de alta parte, au traversat o geanta mare peste piepturi.

Originile gentii asa cum o stim astazi

Era din secolul al XVIII-lea cand originile sacului sunt stabilite asa cum il stim astazi. Moda a fost simplificata: cantitatea de tesatura a fost redusa si a fost adoptata o moda mai simpla a siluetei. Nu mai era posibil sa ascunzi obiecte la decolteu sau intre haine. Astfel a aparut asa-numitul ” reticul “, “indispensabil” sau “sloop” si ironic botezat ca fiind “ridicol”.

Aceste genti erau confectionate din tesatura si puteau fi brodate sau decorate foarte; cu cat este mai mare numarul de decoratiuni, cu atat statutul social este mai mare. De fapt, era o conditie esentiala in aspectul fiecarei femei care trebuie luata in considerare pentru casatorie.

De atunci, geanta a fost o tinuta a carei forma si design s-au schimbat in functie de nevoile femeilor si la mila noutatilor si esteticilor momentului. In acea perioada, doamnele nu mai puteau trece cu vederea comoditatea de a-si purta ventilatorul, parfumul sau pudra pentru a atinge. Pe de alta parte, nevoile omului erau diferite si au inceput sa foloseasca doar buzunarul pentru a transporta bani.

Marile schimbari ale s. XIX

Odata cu industrializarea si cu aparitia trenului, nevoile s-au schimbat din nou si astfel au aparut bagajele de transport . Era deja mai mult decat evident ca, in ascensiunea imparabila a accesoriului perfect, geanta captivase inimile tuturor femeilor.

Marile case de moda din istoria gentii

In prima decada a anului 1900 vor aparea primele firme mari. Multi dintre ei supravietuitori de nezdruncinat in secolul nostru si autori de genti iconice din lumea modei.

In acest moment, de asemenea, ar incepe sa se diferentieze intre tipurile de geanta . Incepand din anii 1920, in deceniile urmatoare, va aparea „plicul”, „ambreiajul” sau minaudiere admirata , o adevarata bijuterie printre vedetele de film.

In anii ’60, ar aparea o geanta mai compacta pentru a transporta umarul si mainile libere. Miscarea hippie ar juca, de asemenea, un rol important prin crearea de genti mari, colorate, caracteristice stilului boho chic.

Si asa a aterizat geanta pe vremea noastra; Scopul si designul sau s-au schimbat, desi multe aspecte sunt inca in vigoare astazi. In multe cazuri, geanta poate continua sa fie un simbol de stare, deoarece exista articole de colectie autentice neatinse pentru majoritatea buzunarelor.

Geanta ca accesoriu vestimentar

In secolul al XIX-lea (Revolutia franceza) cand acest element a inceput sa fie considerat accesoriu pentru moda si, prin urmare, i s-a dat o valoare estetica mai mare . In acest secol, geanta a devenit parte a imbracamintei pentru femei si a inceput sa fie un element care aducea eleganta si statut social .

In acest moment, au aparut modele noi si o varietate de modele si stiluri, evidentiind printre ele cel cunoscut sub numele de „ geanta ”, un tip de geanta care a supravietuit pana in prezent si care a inclus o noutate interesanta in ceea ce a fost cunoscut pana atunci: un compartiment pentru maini.

Mai tarziu, secolul XX a fost un moment de cotitura, atunci cand designerul Coco Chanel a stiut sa creeze un stil nou, fara a fi nevoie ca femeile secolului XX sa-si verse spiritul de eliberare nou dobandit. In anii ’50, insasi Chanel a creat un nou model bazat pe simplitate si eleganta .

De atunci, geanta a fost un complement care s-a bucurat de o proeminenta si importanta deosebita, devenind un element extrem de reprezentativ al modei si stilului si fiind protagonistul unor evenimente importante.

In zilele noastre si in acelasi mod, geanta continua sa fie un element reprezentativ al modei si stilului si exista aproape la fel de multe soiuri ca stiluri pentru femei si care se adapteaza continuu la vremuri.

In concluzie, geanta va fi intotdeauna o haina esentiala , deoarece imbina perfect estetica si utilitatea .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *