Jerry Lee Lewis, un pionier al Rock ‘n’ roll-ului, a murit / The Killer, care ar fi incendiat cândva un pian în timpul unui spectacol, avea 87 de ani

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Pionierul american al rock ‘n’ roll-ului Jerry Lee Lewis, cunoscut pentru hituri precum „Great Balls of Fire” și „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”, a murit la vârsta de 87 de ani, relatează Reuters.

Jerry Lee Lewis a muritFoto: Giacomo Morini / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lewis a murit în casa sa din comitatul Desoto, Mississippi, în timp ce soția sa Judith era alături de el, se arată într-un comunicat al publicistului său. A fost bolnav în ultimii ani și a suferit un accident vascular cerebral în 2019.

Lewis s-a născut într-o familie săracă din Ferriday, Concordia Parish (estul Louisianei) și a început să cânte la pian din copilarie împreună cu doi verișori de-ai săi: Mickey Gilley și Jimmy Swaggart. Părinții săi (Elmo și Mamie Lewis) au ipotecat ferma pentru a-i putea cumpăra un pian.

Influențat de un verișor mai în vârstă (Carl McVoy), de radio și de melodiile tonomatului cu muzică de la Haney’s Big House, Lewis și-a dezvoltat propriul stil, mixând timuri de rhythm and blues, boogie-woogie, gospel și muzică country, precum și influențe de la pianiști recunoscuți de muzică „country boogie”, potrivit Wikipedia.

A făcut parte din uimitorul grup de talente de la casa de discuri Sun Records din Memphis, Tennessee, care-i include Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins și Roy Orbison.

A fost unul dintre primii interpreți incluși în Rock ‘n’ Roll Hall of Fame în 1986 și a fost atât de influent încât, când John Lennon l-a întâlnit în culise la un spectacol din Los Angeles, acesta a căzut în genunchi și i-a sărutat picioarele lui Lewis.

Albumele lui erau îmbinau rock-ul revoluționar, cu gospel, country și rhythm and blues, precum „Me and Bobby McGee” și „To Make Love Sweeter for You”, în timp ce a avut o viață plină adesea de alcool, droguri și tragedie.

Muzica sa a fost uneori umbrită de scandaluri – inclusiv căsătoria cu verișoara sa, Myra, în vârstă de 13 ani, în 1957.

El a cântat cu îndrăzneală, originalitate și o atitudine lascivă de om sălbatic, care i-a încântat pe tinerii săi fani la fel de mult pe cât i-a agitat pe părinții lor.

Potrivit unei legende, Lewis ar fi fost odată atât de supărat că Chuck Berry a fost ales să închidă un spectacol, încât și-a încheiat momentul cu o mișcare greu de depășit – dând foc pianului și plecând.

spot_imgspot_img