Joe Biden, cel mai în vârstă președinte din istoria SUA, împlinește 81 de ani

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Președintele american Joe Biden împlinește luni 81 de ani, o bornă care va atrage probabil atenția asupra statutului său de cea mai în vârstă persoană care a ocupat vreodată Biroul Oval, sondajele de opinie arătând că americanii sunt îngrijorați că este prea bătrân pentru postul pentru care încearcă să fie reales în 2024, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

Biden s-a adresat celor care sunt îngrijorați că este prea bătrân pentru rigorile Casei Albe cu umor, încercând să-i convingă pe alegători că vârsta și experiența de peste o jumătate de secol în viața publică reprezintă un atu în abordarea problemelor SUA.

„Știu că am 198 de ani”, a glumit Biden în luna iunie.

Dacă va fi reales, Biden va avea 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat. Republicanul Ronald Reagan, care deținea anterior recordul de cel mai în vârstă președinte american, și-a încheiat al doilea mandat de patru ani la vârsta de 77 de ani, în 1989.

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, este favorit pentru nominalizarea republicană pentru a contracandida împotriva lui Biden în 2024, deși niciunul nu a fost nominalizat oficial de partidul său.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos de la jumătatea lunii septembrie, alegătorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vârsta lui Biden și la aptitudinea sa pentru funcție.

77% dintre respondenți, inclusiv 65% dintre democrați, au declarat că Biden este prea bătrân pentru a fi președinte, în timp ce doar 39% au spus că actualul lider de la Casa Albă este suficient de ager mental pentru președinție.

Prin comparație, 56% dintre participanții la sondaj au spus că Trump este prea bătrân pentru această funcție, în timp ce 54% au spus că este suficient de ager mental pentru a face față provocărilor președinției.

Un nou sondaj făcut săptămâna trecută arată că americanii care vor să voteze pentru președintele democrat Joe Biden la alegerile din 2024 spun că sunt motivați mai mult să-l împiedice pe Donald Trump să se întoarcă la Biroul Oval decât să îl susțină pe actualul președinte pentru un nou mandat.

Mulţi americani, mai notează Reuters, sunt sătui atât de Biden cât şi de Trump. Sondajul din noiembrie a arătat un sprijin semnificativ pentru candidatul independent Robert F. Kennedy Jr, descendent al celebrei familii politice şi cunoscut militant anti-vaccin.

Într-o cursă ipotetică între cei trei, 30% dintre respondenţi l-au ales pe Biden, 32% pe Trump şi 20% pe Kennedy.

spot_imgspot_img