Jurnalistul Cătălin Tolontan, chemat la audieri la DNA după o plângere a primarului Daniel Băluţă – Esential

Jurnalistul Cătălin Tolontan a anunţat că joi este chemat la DNA pentru a fi audiat ca martor, alături de un alt jurnalist de la “Libertatea”, într-un dosar în care a fost reclamat de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.

  • “Nicio zi fără o plângere a primarului Băluţă contra presei: miercuri, Tolontan e la tribunal, joi merge ca martor la DNA. Azi, Judecătoria Sectorului 2 judecă cererea de ordonanţă preşedinţială prin care Daniel Băluţă a solicitat să nu se mai scrie despre el.
  • Iar joi, de la ora 10,00, ziariştii de investigaţie Cătălin Tolontan şi Mihai Toma, de la <<Libertatea>>, au fost chemaţi ca martori la DNA în dosarul în care Daniel Băluţă se consideră atacat pe nedrept de presă. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a reclamat trustul Ringier, <<Libertatea>> şi pe ziariştii redacţiei la: DIICOT, DNA, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Judecătoria Sectorului 2 – două procese civile; Judecătoria Sectorului 2 – cererea de ordonanţă preşedinţială de urgenţă. Fiecare dintre aceste instituţii analizează plângerile primarului.
  • La plângerea penală a primarului împotriva ziariştilor, DNA a declinat cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4, care a declinat-o mai departe la DIICOT”, a scris Cătălin Tolontan pe Facebook.

Jurnalistul explică faptul că DIICOT a clasat o parte a plângerii primarului Băluţă, iar restul plângerii a ajuns din nou la Parchetul Judecătoriei Sector 4, care l-a declinat către DNA.

În 20 mai, jurnalistul Cătălin Tolontan a fost audiat la DIICOT, împreună cu un alt jurnalist de la Libertatea, în urma unei plângeri depuse de primarul PSD al Sectorului 4, Daniel Băluţă. Plângerea primarului viza infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi şantaj, Tolontan susținând că s-ar fi încercat deturnarea unei licitaţii prin publicarea unor articole în presă.

În 10 iunie, procurorii DIICOT au clasat o parte a plângerii depuse de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, iar pentru infracţiunea de şantaj a fost declinată competenţa către Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti.

“Menţionăm faptul că, având în vedere că, potrivit dispoziţiile art.11 alin.1 pct.1 din OUG nr.78/2016, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este competentă să instrumenteze cauze privind comiterea infracţiunii de şantaj prev. de art. 207 alin. 1 C.pen. numai în măsura în care această infracţiune a fost comisă şi a intrat în scopul unui grup infracţional organizat. Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenţa unui grup infracţional organizat, s-a constatat că nu mai este incident niciun alt criteriu de competenţă materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competenţa DIICOT, ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale”, a transmis atunci DIICOT.

Ulterior, presa a scris că procurorul de la DIICOT care s-a ocupat de acest caz, Ionuţ Edi Oprea, este partenerul avocatei lui Marian Goleac, fost şef al ADP 4, un apropiat al primarului Daniel Băluţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *