Le Monde: Volodimir Zelenski, fost actor fără experiență ajuns șef de stat pe timp de război

Când a venit la putere în aprilie 2019, Volodimir Zelenski era lipsit de experiență politică sau militară, fiind cunoscut doar pentru rolul său de președinte… într-un serial de televiziune, difuzat pe Netflix. Acum se confruntă cu cea mai gravă criză din Europa de la sfârșitul Războiului Rece, cu amenințarea unei ofensive majore rusești, cu peste 150.000 de soldați la frontierele Ucrainei, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Președintele ucrainean Volodimir ZelenskiFoto: STEFANIE LOOS / AFP / Profimedia

Propulsat în centrul atenției internaționale, acest fost actor în vârstă de 44 de ani are acum dialog cu cei mai înalți oficiali din Europa și Statele Unite. Presiunea extraordinară la care este supus a crescut și mai mult luni, 21 februarie, odată cu recunoașterea de către Moscova a autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei.

Decizia lui Vladimir Putin, anunțată după un lung discurs „paranoic”, după cum sublinia Palatul Elysée, a spulberat acordurile de la Minsk semnate în februarie 2015 și care trebuiau să pună capăt conflictului cu separatiștii pro-ruși din Donbas.

„Suntem pe pământul nostru. Nu ne este frică de nimic și de nimeni, nu datorăm nimic nimănui, nu vom ceda nimic nimănui”, a replicat președintele ucrainean într-un discurs adresat națiunii, denunțând o „încălcare a suveranității și integrității teritoriale”.

Ezitări inițiale

„Nu mai este același om ca la începutul mandatului său”, observă Oleksii Melnik, co- director al think-tank-ului Razumkov de la Kiev.

”Pare foarte încrezător, în ciuda situației extrem de periculoase”. Acuzat de naivitate față de Rusia la începutul președinției sale, Volodimir Zelenski a înțeles că nu va fi suficient să depună armele și să „se privească în ochi” cu Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului așa cum spunea, cu naivitate, în 2019. „Și- a dat seama că are de-a face cu un adversar dur, prădător și cinic, ostil oricărui compromis și cerând concesii unilaterale de la Ucraina”, subliniază cercetătorul.

Când noua criză a izbucnit, în octombrie 2021, Volodimir Zelenski a semănat îndoială și neîncredere, contrazicând public Washingtonul cu privire la amploarea amenințării ruse la granițele ucrainene. În țară, mulți îi subliniază lipsa de experiență și se întreabă: măcar înțelege președintele ce se întâmplă? Este mai puțin informat decât Statele Unite? După oarecare tergiversări, a ajuns să se ralieze pe poziţia americană, după care s-a îndepărtat din nou.

Preşedintele şi-a propus să liniştească populaţia prin temperarea discursului alarmant al Washingtonului, chiar dacă acest lucru însemna să dea impresia că minimalizează ameninţarea, să apeleze la partenerii internaționali pentru ajutor militar, cerându-le – în zadar – să ia sancțiuni preventive și să evite cu orice preț crearea de panică în Ucraina pentru a salva economia, deja afectată înainte de ofensivă.

Foto: Profimedia

O figură care impune respect

În străinătate, transformarea fostului comedian într-un lord al războiului impune respect interlocutorilor săi. Este salutat sângele rece de care a dat dovadă în această criză, în ciuda unui Vladimir Putin din ce în ce mai amenințător și a alertelor repetate din partea Statelor Unite privind iminența unui atac. La Conferința de Securitate de la München din 18 februarie, participanții l-au aplaudat îndelung înainte să deschidă gura, pentru a-și arăta sprijinul și unitatea în fața Moscovei.

Aflat pe podium pentru a lua cuvântul, președintele a lăsat să-i scape un zâmbet scurt. Trecuse mult timp de când nu mai auzise un asemenea ropot de aplauze. Le-a deprins gustul în viața anterioară, când a jucat rolul principal în serialul ”Servitorul poporului”, povestea unui profesor de istorie cinstit, dar naiv, devenit întâmplător președinte.

Scenariul a prins viață în noaptea de Revelion din 2018, când Volodimir Zelenski, un evreu ne-practicant născut în Krivii Rig, oraș industrial și rusofon din centrul Ucrainei, și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale, în cămașă cu mânecă scurtă, în fața pomului de Crăciun.

Actorul, căsătorit și tată a doi copii, a dat partidului același nume cu titlul serialului său, Servitorul Poporului, și a câștigat alegerile prezidențiale patru luni mai târziu, grație a două promisiuni cheie: lupta împotriva corupției și pacea în Donbas, unde peste 14.000 de oameni au murit de la începutul războiului, în 2014. Susținut de un scor istoric (73%) și de majoritatea absolută câștigată în Parlament de partidul său – fapt nemaiauzit până acum, Volodimir Zelenski a fost convins că poate schimba totul rapid.

A fost rapid deziluzionat. „A crezut că este suficient să înlocuiască vechii politicieni cu fețe noi, mai tinere”, își amintește politologul Volodimir Fessenko. ”Dar și-a dat repede seama că acest lucru nu este suficient și că majoritatea alegătorilor își doresc manageri eficienți mai presus de orice”.

”Suntem pregătiți”

Actor popular, obișnuit cu laudele, ar primit foarte prost primele critici pe care le-a primit în calitate de președinte.

Potrivit foștilor săi colaboratori, a trăit într-o „bulă” și a preferat loialitatea anturajului și nu competența sa. Potrivit site-ului ucrainean de investigații Bihus, guvernul are în componență peste treizeci de persoane legate de familia sa și de compania care i-a produs serialul, inclusiv în cadrul Agenției de informații a Ministerului Apărării, responsabilă cu monitorizarea activităților trupelor rusești.

Foto: AFP/ Profimedia

În trei ani, președintele și-a văzut cota scăzând la 23%, chiar dacă rămâne cel mai popular politician ucrainean. Opoziţia, unii dintre alegătorii săi şi foştii săi colaboratori îi reproşează lipsa de experienţă, considerată periculoasă în această perioadă incertă. „Astăzi, Zelenski se confruntă cu o provocare uriașă pentru Ucraina, dar și pentru comunitatea internațională”, notează Melnik. ”Este mai bine pregătit decât acum doi ani și jumătate, dar mă tem că nu suficient pentru un război, care acum pare inevitabil”.

Președintele ar fi făcut o „greșeală” pierzând timpul cu „lupta împotriva dușmanilor imaginari, precum Poroșenko”, predecesorul său și adversarul numărul unu, în loc să se dedice „ adevăraților adversari ai Ucrainei”. Potrivit unui sondaj publicat în februarie de Centrul Razumkov, 55% din populație consideră că, în cazul unei invazii, Volodimir Zelenski nu ar fi un comandant șef eficient, capabil să organizeze apărarea țării.

„Cred că niciun președinte al Ucrainei nu ar fi fost pregătit pentru un război cu Rusia”, s-a apărat el într-un interviu la sfârșitul lunii ianuarie. După care a dat asigurări: „Suntem pregătiți”.

de Faustine Vincent, Le Monde (preluare Rador)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *