Legende despre spumele poliuretanice

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

S-au scris zeci și sute de titluri despre spumele poliuretanice, dar puține dintre ele s-au abținut din a relua legendele care circulă în jurul lor. Izolațiile din spumă încă sunt considerate de evitat de unii proprietari sau meseriași, deși sunt din ce în ce mai populare în rândul persoanelor și specialiștilor care au mers dincolo de legendă și au ajuns la cifre și comparații exacte.

Spumele poliuretanice au ajuns mai târziu în atenția românilor, așadar nivelul de experiență personală cu ele este mai scăzut. Oamenii și-au izolat locuințele cu vată minerală, polistiren și alte materiale, inclusiv celuloză, iar când au auzit pentru prima dată de spuma poliuretanică au fost sceptici, ușor neîncrezători.

Legende care dăinuie despre spumele poliuretanice

Legendele au spus încă de la început că spumele poliuretanice durează prea puțin înainte de a se dezlipi, că dezvoltă mucegaiul și condensul, că degajă gaz toxic. De fapt, durata de viață a izolațiilor din spumă atinge chiar 80 de ani dacă sunt aplicate corect din toate punctele de vedere.

Mucegai și condens se dezvoltă doar dacă suprafața pe care se aplică spumele poliuretanice sunt deja afectate de umezeală sau dacă se folosește un tip opus de spumă față de cel potrivit (spre exemplu varianta cu celulă închisă în loc de varianta cu celulă deschisă). Iar gaz toxic degajă doar în momentul aplicării (pulverizării), de aceea specialiștii firmelor de izolații care lucrează cu spumele le aplică îmbrăcați în combinezoane și purtând măști speciale.

Alte legende vizează faptul că spumele poliuretanice ar lua foc repede, când de fapt ele protejează de flăcări materialele pe care sunt aplicate. Sigur că vor lua și ele foc la un moment dat, când flăcările acționează de ceva vreme și temperaturile incendiului cresc extrem de mult, dar nicidecum nu iau foc prima dată sau rapid.

Fiecare cu adevărul lui sau ne informăm cu toții mai bine?

Oamenii au crezut că orice legendă pornește de la un adevăr, însă ele au pornit în acest caz de la utilizarea incorectă a lor și tragerea de concluzii pripite, în fond obținerea unui adevăr subiectiv: fiecare cu adevărul lui legat de spumele poliuretanice în funcție de cât de mult s-au priceput sau au înțeles cum se prepară spumele, ce tip de spumă se folosește și unde și – important – cum se aplică aceste spume poliuretanice pentru a izola locuința.

Iată cum se mențin legendele cum că spuma izolatoare ar fi de evitat, contrar concluziilor trase analizând cifrele prezentate în mod obiectiv și făcând comparații clare și liniare între spumele poliuretanice și celelalte materiale cu astfel de calități izolatoare. În acest mod avantajele spumelor devin, în mod paradoxal, dezavantaje în opinia publică.

Din fericire, există voci în domeniul izolațiilor care știu să domolească apetitul pentru legende al oamenilor și să creeze poftă de atenție către realitățile științifice referitoare la spumele poliuretanice. Aceste voci contrabalansează totul și fac dreptate, pe cât posibil, acestor materiale folosite în izolații.

Interesante sunt două articole recent publicate pe site-ul celor de la Isoterm, firmă de izolații concentrată numai pe spumele poliuretanice. Utilizând psihologia inversă, un articol prezintă dezavantajele spumelor poliuretanice numindu-le ca atare, dar explicându-le ca avantaje de care nu s-a profitat, apoi prezintă în articolul următor avantajele spumelor poliuretanice, explicate în mod obiectiv. Fără legende – doar caracteristici, condiții, comparații și cifre edificatoare.

spot_imgspot_img