Liderul Hezbollah îndeamnă la „rezistenţă” în urma deciziei lui Donald Trump privind Platoul Golan

Hassan Nasrallah, liderul mişcării libaneze şiite Hezbollah, a îndemnat marţi la “rezistenţă”, la o zi după ce Statele Unite au recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, informează France 24.


Imaginea articolului Liderul Hezbollah îndeamnă la „rezistenţă" în urma deciziei lui Donald Trump privind Platoul Golan

Liderul Hezbollah îndeamnă la „rezistenţă” în urma deciziei lui Donald Trump privind Platoul Golan

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat luni o ordonanţă executivă prin care a decis recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan. Israelul a ocupat Platoul Golan în “Războiul de Şase Zile” din 1967, extinzând controlul asupra acestui teritoriu în 1981. Până în 1967 teritoriul fusese administrat de Siria. Niciun alt stat nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.

Gruparea Hezbollah este un puternic susţinător al regimului din Siria, iar membri ai grupării au ajutat Damascul să câştige teren în faţa rebelilor şi islamiştilor în războiul civil.

Într-un discurs televizat, Hassan Nasrallah a declarat că singura opţiune pe care sirienii o mai au pentru a recupera Platoul Golan, dar şi singura posibilitate pentru ca palestinienii să îşi obţină „drepturile legitime” este „rezistenţa, rezistenţa, rezistenţa”. El a adăugat că decizia lui Donald Trump reprezintă „o lovitură pentru procesul de pace din regiune”. Nasrallah a cerut Ligii Arabe să ia atitudine în legătură cu acest subiect la viitorul summit al organizaţiei, ce va avea loc la sfârşitul lunii la Tunis.

Decizia preşedintelui american de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan a fost deja condamnată de Liga Arabă, Liban, Turcia, Iran şi Arabia Saudită. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăudat, însă, decizia lui Donald Trump, afirmând că “legăturile dintre America şi Israel devin mai puternice ca niciodată”

 

NEWS 2.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *