Limba română, cauza principală a notelor mici de la BAC a elevilor maghiari?

Rata de promovabilitate de doar 50% la BAC, a absolvenților maghiari din județul Harghita, a stârnit controverse conform cărora, cea care pune în dificultate elevii este limba română.
De aceea, doi deputați PCM – aleși pe listele UDMR – au înaintat în Parlamentul României o inițiativă legislativă de modificare a Legii Educației Naționale care prevede eliminarea examenului de limba română pentru elevii maghiari.
Verificând statisticile publicate de Ministerul Educației, îți poți da seama cu ușurință că tot elevi de etnie maghiară, din județul Cluj au promovat același examen într-un procent de 86% . Unde este deci discriminarea?
Am tras cu ochiul și la rezultatele obținute la altă materie, respectiv matematică, unde am constatat că rata de promovabilitate nu este mai ridicată, procentul fiind tot de aproximativ 50%. Așadar, de ce se vorbește despre discriminare, când copiii au rezultate slabe și la celelalte materii ce nu implică cunoașterea limbii române?!
Elevii ar trebui să înțeleagă că este necesară învățarea și cunoașterea limbii române și măcar a unei limbi de circulație internațională (engleza sau germană). Acest lucru i-ar ajuta să învețe și să practice o meserie și în afara granițelor țării, mai ales că este cunoscut faptul că în Harghita investițiile lipsesc, iar UDMR-ul ar trebui să se implice mai mult pentru ridicarea nivelului de trai al votanților lor.

sursa: transparentnews.ro

Sursa: Ziar Harghita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *