LIVE Război în Ucraina, ziua 120: Putin cere o întărire a legăturilor dintre ţările BRICS / Zelenski: Bombardamentele rusești au ca scop distrugerea Donbasului

​Volodimir Zelenski a spus că atacurile masive aeriene și de artilerie ale Moscovei au ca scop distrugerea întregii regiuni Donbas și i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să accelereze expedierea de arme pentru a face față Rusiei pe câmpul de luptă.

Forțe ucrainene pe frontFoto: Twitter

Cele mai importante informații de joi, ziua 120 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:15Recapitularea de dimineață a evenimentelor recente:

 • Separatiștii pro-Moscova au spus că au capturat cea mai mare parte din Vovchoyarivka, un sat situat la aproximativ 12 km sud-vest de orașul Lysychansk.
 • Forțele rusești au bombardat Harkov și împrejurimile sale, ucigând cel puțin 20 de persoane. Kievul a afirmat că Moscova a încercat să îl forțeze să redirecționeze soldați de pe câmpul de luptă pentru a proteja civilii din această zonă.
 • Bătălia pentru orașul Severodonețk, unde sute de civili sunt blocați într-o uzină chimică are o evoluție oscilantă, Ucraina și Rusia disputându-și controlul asupra orașului.
 • Un atac în masă constând în șapte rachete „Onyx” a avut loc în Nikolaev, potrivit districtului „sud” al forțelor armate ucrainene. Un civil a fost ucis și doi răniți.
 • Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea portului Odesa, ca răspuns la un atac ucrainean asupra unor platforme maritime ale sale.
 • Două drone au lovit rafinăria de petrol rusă Novoshakhtinsk, în apropiere de graniță. Producția a fost suspendată.
 • Zelenski a declarat că el crede că toți membrii Uniunii Europene vor susține acordarea statutului de candidat pentru Ucraina.
 • UE va trece temporar la cărbune pentru a face față încetinirii fluxurilor de gaz rusesc și creșterii prețurilor, a declarat un oficial.
 • Liderii din Grupul celor Șapte și din NATO vor încerca să crească presiunea asupra Rusiei la întâlnirile de săptămâna viitoare, au declarat oficiali ai administrației americane.
 • Moscova lucrează la un răspuns „practic” la interdicția Lituaniei privind tranzitul de bunuri sancționate de UE către exclava rusă Kaliningrad, au declarat oficiali ruși.
 • Ucraina a precizat că a exportat cu 48% mai puține cereale în primele 22 de zile ale lunii iunie decât anul trecut.
 • Putin a semnat un decret care stabilește proceduri temporare pentru îndeplinirea obligațiilor privind datoria externă.

Putin a cerut întărirea legăturilor dintre țările BRICS

05:36 Zelenski a afirmat că eliberarea ţării este „obiectivul naţional” la care trebuie lucrat în fiecare zi, nu doar de către autorităţi, ci de fiecare cetăţean.

01:38 Ungaria a transmis că este interesată de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, dar până acum nu vede o alternativă la furnizările din Rusia.

01:08Italia spune că sprijinul pentru sancțiunile contra Moscovei e în scădere, la fel ca și pentru înarmarea Ucrainei.

00:49 Putin a pledat pentru o întărire a legăturilor dintre ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent care lovesc economia țării sale

—————-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *