LIVE Război în Ucraina, ziua 204: Probleme mari în Krivoi Rog după ce rușii au distrus cu rachete un baraj de pe Inhuleț / Zelenski vrea să vorbească la Adunarea Generală a ONU / Scholz i-a cerut lui Putin să se retragă din toată Ucraina

Volodimir Zelenski a declarat că orașele și satele recucerite de la forțele rusești au fost devastate de acestea, în timp ce un oraș important din Ucraina, Krivoi Rog, se străduie să limiteze pagubele produse la sistemul de alimentare cu apă în urma atacurilor cu rachete ale forțelor Kremlinului.

Razboi UcrainaFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

Cele mai importante informații de joi, ziua 204 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri recente:

 • Cel mai mare oraș din centrul Ucrainei, Krivoi Rog, a fost ținta a opt rachete de croazieră care au distrus stația de pompare a apei și au făcut ca râul Inhuleț să rupă un baraj.
 • Zelenski a făcut o vizită surpriză la Izium – până acum patru zile principalul bastion și centru logistic al Rusiei în regiune. Clădirile prezentau urme de explozii și schije, notează Reuters.
 • Într-un alt oraș din nord-estul Ucrainei, Balakliia, polițiștii ucraineni au spus că au fost uciși civili pe vremea când orașul se afla sub control rusesc.
 • Zelenski a afirmat că Ucraina a recucerit aproximativ 8.000 de km pătrați, aparent toți în regiunea nord-estică a Harkovului.
 • Ucraina dorește ca Adunarea Generală a Națiunilor Unite să îi permită lui Zelenski să se adreseze liderilor mondiali prin intermediul unei legături video.
 • Senatori americani democrați și republicani au propus o lege care ar desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului, o măsură cu care administrația președintelui Joe Biden nu este de acord.
 • Marina rusă și cea chineză efectuează împreună patrulări în Oceanul Pacific, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
 • Principalul emisar al lui Putin pentru Ucraina i-a spus liderului rus la începutul războiului că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins, potrivit a trei surse rusești citate de Reuters.
 • Cancelarul german Scholz l-a îndemnat pe Putin să găsească o soluție diplomatică cât mai curând posibil, bazată pe încetarea focului, retragerea completă a trupelor rusești și respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt.
 • O propunere a Organizației Națiunilor Unite ca Rusia să reia exportul de amoniac prin Ucraina a ridicat speranța că deficitul global de îngrășăminte ar putea fi redus.
 • Veniturile din exportul de petrol ale Rusiei s-au contractat la 17,7 miliarde de dolari în august, cel mai mic nivel după luna martie, în condițiile în care declinul prețurilor la țiței a fost mai important decât exporturile mai mari.
 • Bruxellesul a propus oficial măsuri de reducere a consumului de electricitate în UE, precum și plafonarea veniturilor companiilor din energie și introducerea unei „contribuții de criză”.

————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *