LIVE Război în Ucraina, ziua 246: Zelenski spune că rușii atacă nebunește două orașe din Donbas / Contraofensiva din Herson, mai dificilă din cauza vremii / Franța va livra Ucrainei sisteme antiaeriene Crotale

0

​Trupele ucrainene rezistă atacurilor repetate ale forțelor rusești în două orașe din est, în timp ce forțele de pe frontul de sud sunt pregătite să lupte pentru regiunea strategică Herson, pe care Rusia pare să o întărească.

Funeraliile unui soldat ucrainean ucis în lupta cu trupele ruseFoto: Mykola Tys/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații de joi, ziua 246 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

07:46 Un tren cu vagoane cisternă încărcate cu combustibili a luat foc azi-noapte în orașul Șaktarsk din regiunea ocupată Donețk.

Franța va livra Ucrainei sisteme antiaeriene Crotale

07:54 Australia a anunțat joi că va trimite 70 de soldați în Marea Britanie pentru a ajuta la instruirea trupelor ucrainene și va livra Kievului încă 30 de vehicule blindate.

„Ne așteptăm ca acesta să fie acum un conflict prelungit”, a declarat ministrul Apărării, Richard Marles. Acest ultim pachet ridică sprijinul total al Australiei pentru Ucraina la aproximativ 425 de milioane de dolari.

„Suntem conștienți de faptul că Ucraina trebuie să fie ajutată pe termen lung dacă vrem să o punem într-o poziție din care să poată rezolva acest conflict în condițiile sale”, a spus el. (Reuters)

07:31 Forțele rusești au atacat regiunea Kiev azi-noapte. Guvernatorul Oleksiy Kuleba a raportat că forțele ruse au vizat una dintre comunitățile din regiunea Kiev.

Kuleba nu a dezvăluit locația atacului, dar a precizat că la fața locului au venit echipe de intervenție. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime, a precizat Kuleba.

07:09Franța va livra Ucrainei Crotale, un sistem de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă. Rusia „va trebui să răspundă” pentru „încălcările barbare ale legilor războiului” în Ucraina, a declarat premierul francez Elisabeth Borne.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Trupele ucrainene rezistă atacurilor repetate în apropierea celor două orașe estice Avdiivka și Bahmut din regiunea Donbas, a declarat Volodimir Zelenski, care a calificat tacticile rusești drept nebunești.
 • Un oficial separatist susținut de Rusia din regiunea Lugansk a afirmat că au loc lupte grele în districtele Kreminna și Svatove din regiune.
 • Contraofensiva Ucrainei împotriva regiunii Herson se dovedește a fi mai dificilă decât în nord-est din cauza vremii ploioase și a naturii terenului, a declarat ministrul ucrainean al apărării. Rusia întărește Hersonul cu recruți drept „carne de tun”, afirmă Kievul.
 • Autoritățile instalate de Rusia în orașul Herson au încurajat locuitorii să fugă, dar Oleksii Arestovich, consilier al lui Zelenski, a spus că nu există niciun semn că forțele rusești se pregătesc să se retragă.
 • Rusia continuă să susțină că Ucraina intenționează să detoneze o „bombă murdară” cu contaminanți radioactivi. Moscova a folosit o fotografie din Slovenia datată 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre „bomba murdară”, a spus miercuri guvernul sloven.
 • Premierul Italiei a declarat că singura modalitate de a facilita pacea între Rusia și Ucraina este de a ajuta militar Kievul.
 • Vladimir Putin a supravegheat exerciții ale forțelor nucleare strategice ale Rusiei și le-a spus șefilor serviciilor de informații din mai multe țări ex-sovietice că riscul de conflict în regiune și în lume este ridicat.
 • Membri ai corpului de comando al Armatei Afgane, instruiți de Marea Britanie și Statele Unite, primesc oferte de a se alătura trupelor ruse din Ucraina
 • Șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, a declarat că este „relativ optimist” că un acord negociat de ONU care a permis reluarea exporturilor de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie.
 • Putin va folosi probabil posibila prelungire a acordului privind cerealele ca o modalitate de a obține o influență și de a domina summitul G20 de luna viitoare din Indonezia, a declarat pentru Reuters un diplomat european care a fost pus la curent cu discuțiile privind cerealele.
 • Oficialii americani și occidentali sunt pe cale să finalizeze planul de impunere a unui plafon la prețul petrolului rusesc, în contextul în care Banca Mondială a avertizat că orice măsură în acest sens va avea nevoie de participarea activă a economiilor de piață emergente pentru a fi eficient.
 • Uniunea Europeană ar putea introduce în această iarnă un plafon al prețului la gaze pentru a limita scumpirile excesive, dacă țările vor acorda Bruxelles-ului un mandat pentru a propune această măsură.

———————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *