spot_img

LIVE Război în Ucraina, ziua 247: Putin spune că următorul deceniu este „cel mai periculos” de la cel de-al Doilea Război Mondial / Terenul dificil și vremea nefavorabilă împiedică înaintarea trupelor ucrainene în Herson

Date:

Președintele rus Vladimir Putin nu regretă războiul împotriva Ucrainei, insistând că acesta se desfășoară conform planului și minimalizând orice impas nuclear cu Occidentul. Pe front, luptele par să se fi încetinit în ultimele zile, iar oficialii ucraineni au declarat că terenul dificil și vremea rea au împiedicat principala lor înaintare în sudul provinciei Herson.

Rachetă KalibrFoto: Zvezda / WillWest News / Profimedia

Cele mai importante informații de vineri, ziua 247 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

00:46Lumea a intrat în deceniul „cel mai periculos” după al Doilea Război Mondial, spune Vladimir Putin

„Suntem într-un moment istoric. Ne aflăm fără îndoială în faţa deceniului cel mai periculos, cel mai important, cel mai imprevizibil” după 1945, a apreciat liderul de la Kremlin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova.

Potrivit preşedintelui rus, ofensiva militară pe care a ordonat-o împotriva Ucrainei se înscrie în această „schimbare tectonică a ordinii mondiale”.

00:30Departamentul de Stat lucrează pentru a împiedica ca armamentul american din Ucraina să ajungă pe piața neagră

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că, în timp ce Ucraina “s-a angajat să protejeze și să contabilizeze în mod corespunzător echipamentele de apărare transferate”, SUA “rămân vigilente” cu privire la posibilitatea ca armele să ajungă în mâini greșite, potrivit CNN.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Într-un discurs ținut în apropiere de Moscova, Putin a afirmat din nou că Rusia știa „despre un incident cu o așa-numită „bombă murdară” în curs de pregătire” și că Rusia știa „unde, în general, era pregătită”. Încă o dată, el nu a prezentat nicio dovadă a presupusului complot, care includea posibilitatea ca dispozitivul să fie încărcat pe o rachetă Tochka-U sau pe o altă rachetă tactică, să fie detonat și apoi „pus pe seama Rusiei”.
 • Vladimir Putin a declarat că i-a ordonat direct ministrului său al apărării să dea o serie de telefoane comandanților de top ai NATO în această săptămână cu privire la posibila detonare a unei „bombe murdare” în Ucraina.
 • Putin a folosit discursul ca o platformă pentru a se îndrepta împotriva țărilor occidentale și a presupusei lor „hegemonii”, spunând că lumea se confruntă cu cel mai „periculos” deceniu de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. „Ne aflăm la o graniță istorică: Urmează probabil cel mai periculos, imprevizibil și, în același timp, important deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.”
 • Un nou calendar de pene de curent programate va fi introdus în Kiev și în zona înconjurătoare în următoarele zile, după ce drone iraniene au provocat noaptea trecută mai multe daune infrastructurii energetice din regiunea Kiev, a anunțat administrația orașului.
 • Noul orar este conceput pentru a preveni penele de curent necontrolate și va fi mai strict și mai lung decât cele anunțate recent de Ukrenergo, compania energetică de stat din Ucraina. Locuitorii din clădirile de apartamente din Kiev au început să lase pachete mici de gustări în lifturi pentru a fi folosite în cazul în care oamenii rămân blocați în timpul unei pene de curent.
 • Perspectiva unor lupte urbane acerbe pentru Herson, cel mai mare oraș aflat sub control rusesc, s-a apropiat pe măsură ce forțele ucrainene au avansat tot mai mult în campania lor din sud, care a văzut forțele rusești respinse.
 • Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera că trupele ruse „nu sunt pregătite” să se retragă din Herson. „Soldații lor cei mai bine pregătiți sunt pe pozițiile lor, nimeni nu a plecat”, a spus Zelenski. „Vedem acest lucru și nu îi credem”, a adăugat el.
 • VIDEO Ucraina a dezvăluit joi noua dronă SHARK de fabricație autohtonă pe care a dezvoltat-o pentru a lucra în tandem cu lansatoarele multiple de rachete HIMARS primite din Statele Unite.
 • Putin susține acum că un atac nuclear asupra Ucrainei „nu ar avea niciun sens politic și militar”. În discursul său anual privind politica externă, susținut la o reuniune a Clubului de discuții Valdai, un grup de reflecție geopolitică rus, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia „nu a vorbit niciodată despre utilizarea armelor nucleare”, potrivit The Kyiv Independent.
 • Statele Unite nu au văzut nimic care să indice faptul că exercițiile anuale „Grom” ale forțelor nucleare rusești în curs de desfășurare ar putea fi o acoperire pentru o desfășurare reală, a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
 • Moscova nu va lăsa fără reacţie declaraţiile antiruseşti ale Chişinăului – ameninţă Maria Zaharova, care acuză autorităţile moldovene de rusofobie
 • China prezintă un risc „fundamental” pentru securitatea SUA în deceniile care vor urma, în timp ce Rusia reprezintă o „ameninţare acută”, estimează Pentagonul în noua sa strategie de apărare publicată joi.
 • O echipă a forțelor speciale ucrainene a reușit să captureze un blindat rusesc cu tot cu echipaj

———————

Evenimentele de joi au fost LIVE aici pe HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related