LIVE Război în Ucraina, ziua 267: Lupte crâncene în regiunea Lugansk / Rusia și-a întărit trupele cu forțele retrase din Herson / NATO și Polonia spun că racheta prăbușită a fost probabil trasă de apărarea aeriană a Ucrainei

Date:

Ucraina a anunțat că s-a confruntat cu atacuri violente în est din partea forțelor rusești întărite cu trupe retrase din Herson, în timp ce NATO și Polonia au concluzionat că o rachetă care s-a prăbușit în Polonia a fost probabil trasă de apărarea aeriană a Ucrainei. Guvernul de la Kiev lucrează la restabilirea energiei electrice în întreaga țară, după loviturile intense ale Rusiei asupra infrastructurii civile la începutul săptămânii, au declarat oficialii de la Kiev.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante informații de joi, ziua 267 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

01:25 Ambasadorul polonez la NATO spune că incidentul cu racheta a fost în cele din urmă responsabilitatea Rusiei

Ambasadorul polonez la NATO a declarat că „responsabilitatea finală aparține Rusiei”, în urma rachetei mortale care a căzut marți pe teritoriul polonez și care a provocat moartea a două persoane.

00:19 Șeful Comitetului de Frontieră din Belarus s-a plâns în miercuri dimineață de „acțiunile ostile” ale Ucrainei, care ar fi aruncat în aer poduri și au minat zona de frontieră.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Aliații NATO s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta reacțiile lor după ce o rachetă a căzut marți în satul polonez Przewodów, în apropiere de granița cu Ucraina, provocând moartea a două persoane. Este primul incident când teritoriul unei țări NATO a fost lovit în timpul războiului de aproape nouă luni din Ucraina.
 • Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că nu există nicio dovadă care să sugereze că atacul cu rachete asupra Przewodów a fost un atac intenționat sau că a fost lansat de Rusia. Duda a declarat că există “multe indicii” că racheta a fost lansată ca parte a apărării aeriene a Ucrainei și că “din păcate a căzut pe teritoriul polonez”.
 • Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat în parlamentul polonez că este posibil ca incidentul să fie rezultatul unei provocări din partea Rusiei.
 • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că analiza inițială a sugerat că incidentul a fost “probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean” împotriva atacurilor cu rachete de croazieră rusești. “Permiteți-mi să fiu clar: nu este vina Ucrainei”, a adăugat el. “Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”.
 • Președintele american, Joe Biden, a declarat, de asemenea, că este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia, din cauza traiectoriei sale.
 • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este convins că racheta nu a fost ucraineană. Vorbind cu reporterii, Zelenski a declarat că a primit rapoarte de la comandamentul forțelor armate și al forțelor aeriene ucrainene și că “nu poate decât să aibă încredere în ele”.
 • Ucraina solicită “acces imediat” la locul exploziei din estul Poloniei, a declarat un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării. Oleksii Danilov a declarat că Ucraina dorește o “anchetă comună” al incidentului de marți cu partenerii săi. Duda a declarat că atât Polonia, cât și SUA ar trebui să fie de acord înainte ca Ucraina să poată lua parte la anchetă.
 • Ministerul rus al Apărării a susținut că, marți, nu a vizat niciun loc pe o rază de 35 km de la granița dintre Ucraina și Polonia. Într-o declarație transmită de agenția rusă de stat TASS, ministerul a afirmat că declarațiile despre “rachete rusești” căzute la Przewodów au fost “o provocare deliberată cu scopul de a escalada situația”. Ministerul rus al Apărării a afirmat că a identificat epava ca fiind un S-300 ucrainean din fotografii.
 • Fostul președinte rus și aliat pe termen lung al lui Putin, Dmitri Medvedev, a declarat că explozia de pe teritoriul polonez a arătat că Occidentul se apropie de un alt război mondial. “Incidentul cu presupusa “lovitură cu rachetă” ucraineană asupra unei ferme poloneze dovedește un singur lucru: purtând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de un război mondial”, a scris Medvedev pe Twitter.
 • Rusia intră în recesiune la nouă luni de la începerea ofensivei din Ucraina
 • Un acord vital care permite exportul de grâu și îngrășăminte rusești și ucrainene prin Marea Neagră ar trebui să continue, potrivit președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan. Acordul urmează să expire sâmbătă, dar Erdoğan a declarat că este încrezător că va fi reînnoit pentru un an, aducând ajutor unora dintre cele mai sărace țări din lume.
 • Un proiect de declarație al liderilor G20 a afirmat că “majoritatea membrilor a condamnat ferm războiul din Ucraina” și au cerut Rusiei “retragerea completă și necondiționată” de pe teritoriul vecinului său. Referirea la război este o respingere a afirmației Rusiei că este implicată într-o “operațiune militară specială”. Dar, de asemenea, a afirmat că “au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor”, reflectând diviziunile dintre statele G20 cu privire la Rusia.
 • Anchetatorii ucraineni au descoperit o presupusă “cameră de tortură” în orașul Herson, unde zeci de bărbați ar fi fost reținuți, electrocutați, bătuți și unii dintre ei uciși. Poliția a declarat că soldații ruși au preluat centrul de detenție pentru minori în jurul jumătății lunii martie și l-au transformat într-o închisoare pentru bărbații care refuzau să colaboreze cu ei sau care erau acuzați de activități partizane.
 • Șeful Comitetului de Frontieră din Belarus s-a plâns în miercuri dimineață de „acțiunile ostile” ale Ucrainei, care ar fi aruncat în aer poduri și au minat zona de frontieră.
 • Aproximativ 50 de soldați ruși au fost uciși sau răniți într-un atac ucrainean de artilerie cu rază lungă de acțiune, a declarat miercuri armata de la Kiev într-o rară situație în care Ucraina a susținut că a provocat victime majore într-un singur incident, relatează Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related