LIVE Război în Ucraina, ziua 483: Conferință la Londra privind reconstrucția Ucrainei / Șoigu amenință Kievul cu lovituri asupra centrelor de decizie / SUA, pe cale să anunțe un nou ajutor militar „robust” pentru ucraineni

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Reconstrucția infrastructurii, deminarea terenurilor, refacerea economiei, finanțarea serviciilor publice… Lideri și delegați din peste 60 de țări sunt așteptați miercuri și joi la Londra pentru o conferință privind reconstrucția Ucrainei, eveniment care încearcă să mobilizeze guvernele, companiile și marile instituții financiare. În timp ce nevoile imediate sunt estimate la 14 miliarde de dolari, redresarea mai globală a economiei țării va costa peste 400 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu recent al Băncii Mondiale, ONU, UE și guvernului ucrainean.

Soldat ucrainean în DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 483, LIVETEXT:

01:12 Zelenski: O Ucraină reconstruită este protecţia faţă de orice formă de teroare rusească. El a anunțat că va prezenta la conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei, care se desfăşoară la Londra, aspecte ale viziunii legate de transformarea ţării sale.

00:50 SUA, pe cale să anunțe un nou ajutor „robust” pentru Ucraina. „Președintele Biden a spus… că vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar și ambele țări sunt profund angajate în acest sens”, a declarat Blinken.

00:28 Moscova avertizează Kievul că-i va lovi centrele de decizie dacă lovește Crimeea. „Potrivit informațiilor noastre, liderii forțelor armate ucrainene plănuiesc să lovească teritoriul rus, inclusiv Crimeea, cu rachete Himars și Storm Shadows”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că Rusia nu a livrat încă „niciun singur focos nuclear” din acele arme tactice despre care Putin a spus că au fost deja mutate în Belarus. Budanov și-a făcut prima apariție la televiziunea ucraineană, după ce săptămâna trecută presa rusă a scris că a fost grav rănit într-un atac cu rachetă.
  • Distrugerea barajului Kakhovka a provocat daune de 1,2 miliarde de euro, a declarat ministrul ucrainean al mediului, avertizând că minele dezgropate în urma inundațiilor ar putea ajunge pe țărmurile altor țări europene.
  • Ucraina susține că a folosit cu succes o dronă de fabricație autohtonă ce are o rază de acțiune de 1.000 de kilometri, potrivit unui anunț făcut de conglomeratul de armament Ukroboronprom.
  • Președintele francez Emmanuel Macron vrea să primească o invitație la summitul BRICS din Africa de Sud unde s-ar putea întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, invitat de asemenea la eveniment.
  • Patru persoane au murit marți în urma unei explozii la o fabrică de praf de pușcă din Rusia, iar un oficial s-a grăbit să excludă posibilitatea ca aceasta să fi fost cauzată de un atac.
  • Kremlinul a comentat vizita făcută la Beijing de Anthony Blinken, care s-a întâlnit inclusiv cu preşedintele Xi Jinping, Dmitri Peskov susținând că Moscova nu este îngrijorată de „eventualele încercări” ale SUA de a influenţa politica Chinei faţă de Rusia.
  • Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marţi un pachet uriaș de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, sumă eșalonată pe o perioadă de patru ani.
  • Donald Trump a afirmat într-un nou interviu acordat Fox News că o conversație pe care a avut-o cu Vladimir Putin l-a convins pe liderul de la Kremlin să amâne invadarea Ucrainei cu mai mulți ani.
  • Interviu HotNews.ro cu unul din liderii Corpului Voluntarilor Ruși, organizația anti-Putin care luptă de partea Ucrainei: „Mai devreme sau mai târziu, în Transnistria se va întâmpla ceva”.
  • Presa de stat rusă a început să relateze cum forțele trimise Putin în Ucraina au început să folosească vehicule de luptă „kamikaze”, o tactică pe care unii analiști o compară cu cele folosite de insurgenții din lumea a treia.

—————-

spot_imgspot_img