LIVE Război în Ucraina, ziua 534: Discuții internaționale la Galați privind cerealele ucrainene / Trupele Kievului încercuiesc forțele inamice din Bahmut / Incendiu masiv lângă Moscova / Rușii atacă pe mai multe fronturi din est și sud

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Forțele ucrainene au recucerit zonele înalte din jurul Bahmut și reușesc să încercuiască trupele rusești din oraș, a declarat ministrul adjunct al apărării de la Kiev. Într-un interviu acordat The Guardian, Hanna Maliar a spus că soldații ruși nu se mai pot deplasa în jurul Bahmut și că se fac progrese în a flanca forțele inamice după luni de lupte grele.

Tanchist ucrainean în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 534, LIVETEXT:

07:41 Un depozit din Odintsovo, un oraș situat la vest de Moscova, între reședința oficială a lui Vladimir Putin și aeroportul Vnukovo, a luat foc, potrivit serviciului rus de urgență, citat de TASS.

Acesta nu a precizat cum a izbucnit incendiul în depozitul aflat la 6,5 kilometri de reședința prezidențială a lui Putin din Novo-Ogaryovo. În jurul miezului nopții, ora Moscovei, dimensiunea incendiului era de 2.000 de metri pătrați, a precizat TASS citând o declarație a serviciului de urgență.

07:07 Avioanele de luptă spaniole dislocate în Marea Baltică au interceptat deja primele avioane militare rusești. Comandamentul a explicat că de la activarea misiunii, care a avut loc luni, 31 iulie, au existat deja două ocazii în care avioanele de luptă spaniolie au fost nevoiți să răspundă la sirenele de alertă și să decoleze pentru a controla și identifica aeronave militare rusești.

06:10Reprezentanţi din România, Ucraina, Republica Moldova, alături de cei ai Comisiei Europene şi ai Statelor Unite se reunesc vineri la Galaţi pentru a discuta despre soluţii pentru exporturile ucrainene de cereale, ca urmare a ieşirii Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră.

00:38 Armata ucraineană se confruntă cu atacuri aprige din partea trupelor ruse care folosesc focuri de artilerie şi loviturile aeriene pe multe fronturi din estul şi sudul ţării, conform unui raport emis joi, la Kiev, de Statul Major

00:16 Cel puțin douăsprezece persoane sunt în continuare date dispărute în urma unei explozii la o fabrică din Serguiev Possad, la nord-est de Moscova, a anunțat Comitetul de anchetă rus.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • Zelenski i-a asigurat din nou pe ucraineni, joi seara, că lucrează pentru întărirea apărării aeriene a ţării şi a menţionat în context o discuţie eficientă, dar care rămâne secretă, pe care Kievul a avut-o cu reprezentanţi ai conducerii militare britanice.
 • Oficialii ucraineni spun că întăririle substanţiale primite de ruşi au transformat frontul nordic din zona Kupiansk în „epicentrul” ostilităţilor, dar dau asigurări că apărarea ucraineană rezistă, deşi autorităţile au ordonat evacuarea civililor.
 • Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV și propagandiști ruși, a avut un acces de furie în una din emisiunile sale după ce rubla s-a depreciat din nou, ajungând la o paritate de aproape 100 la 1 față de dolar.
 • Un ofițer al armatei ruse a oferit o relatare fără perdea asupra modului în care forțele armate ale Moscovei „umflă” numărul de echipamente pe care le-ar fi distrus în timpul luptelor, explicând că datele adesea fantasmagorice prezentate de ministerul apărării au cel puțin două cauze.
 • Ucraina a inclus Bacardi pe lista sa a sponsorilor internaționali ai războiului declanșat de Vladimir Putin, deoarece compania cu sediul în Insulele Bermude continuă să fie activă în Rusia.
 • Fondatorul și fostul director general al celei mai mari companii de internet din Rusia – Yandex, Arkadi Voloj, a criticat invazia „barbară” a președintelui Vladimir Putin în Ucraina.
 • Polonia are în vedere să desfăşoare circa 10.000 de soldaţi, cu titlu de „descurajare”, la frontiera sa de est cu Belarus, aliat al Moscovei, a anunţat joi ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak.
 • Bloggerii militari ruși și alte surse au început să vorbească despre faptul că ucrainenii sunt pe cale să încercuiască trupele din Urozhaine, o redută cheie a armatei ruse din sudul regiunii Donețk care apără drumul către Mariupol.
 • Ucraina are o unitate de elită a Forţelor pentru Operaţii Speciale, cunoscută sub numele de Batalionul Șaman, care se concentrează să distrugă infrastructura rusească care este folosită pentru a ataca teritoriul ucrainean.
 • Ocupanții ruşi au „înfrăţit” oraşul cecen Groznîi cu Mariupolul, oraş ucrainean distrus de armata Rusiei şi aflat acum sub ocupaţia acesteia
 • Potrivit „The Economist”, Austria este unul dintre „idioții utili ai lui Putin”. Țara din Alpi nu numai că importă în continuare gaz rusesc, dar a și semnat contracte pe termen lung în acest sens cu Rusia.

—————–

spot_imgspot_img