LIVE Război în Ucraina, ziua 618: Atac rusesc cu drone în Harkov / Camera Reprezentanților l-a sfidat pe Biden și a votat doar pachetul de ajutor pentru Israel / Putin a promulgat ieșirea Rusiei din tratatul privind testele nucleare

0
1

​Drone rusești au lovit ținte civile și au provocat un incendiu în primele ore ale zilei de vineri în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, și în apropiere de acesta, au declarat oficiali ucraineni. Guvernatorul regional din Harkov, Oleh Synehubov, a scris pe Telegram că atacurile au avut loc după miezul nopții și au vizat infrastructura civilă din acest oraș din nord-estul Ucrainei și au lovit, de asemenea, o altă localitate din regiune.

Soldați ucraineni la o poziției de artilerie din zona BahmutFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 618, LIVETEXT:

07:38 Transportatorii polonezi vor bloca mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina începând de săptămâna viitoare, în semn de protest față libertatea neîngrădită de care se bucură transportatorii ucraineni în Polonia, care le afectează afacerile, a declarat pentru Reuters un co-organizator al protestului.

Protestul, planificat să înceapă pe 6 noiembrie, are loc pe fondul reglementărilor laxe pentru companiile de transport ucrainene adoptate în 2022 de către Uniunea Europeană pentru a ușura transportul de mărfuri către și dinspre țara atacată de Rusia.

Protestatarii intenționează să oprească camioanele care circulă la trei puncte de trecere a frontierei, lăsând să treacă dpar un camion pe oră, cu excepția transporturilor de echipamente pentru armata ucraineană și vehiculele care transportă animale, potrivit unei notificări de protest văzute de Reuters.

Cererile protestatarilor includ, printre altele, reimpunerea restricțiilor privind numărul de camioane înregistrate în Ucraina care intră în Polonia și interzicerea companiilor de transport cu capital din afara Uniunii Europene.

01:42Camera Reprezentanților din SUA a adoptat joi un plan republican de acordare a unui ajutor de 14,3 miliarde de dolari Israelului în lupta împotriva Hamas, în ciuda opoziției democraților care insistau că nu va trece în Senat și a promisiunii Casei Albe de a se opune prin veto.

Președintele Joe Biden a amenințat cu un veto, iar senatorul Chuck Schumer, liderul majorității din Senatul controlat de democrați, a declarat că nu va supune legea la vot.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

 • Șeful Statului Major al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat miercuri că îşi vede armata cum este prinsă într-un război poziţional static, lăsând totodată de înțeles că ofensiva de vară a Kievului a eșuat.
 • Kremlinul a negat joi afirmaţiile comandantului şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, cu privire la impasul în care s-ar afla conflictul în Ucraina şi a declarat că Rusia îşi va continua campania militară în Ucraina până îşi va atinge toate obiectivele.
 • De ce are Rusia nevoie de arme nord-coreene deși și-a mărit substanțial producția de armament? După ce s-a raportat că peste un milion de proiectile de artilerie au fost trimise din Coreea de Nord în Rusia, mulți s-au întrebat de ce Rusia nu-și poate fabrica propriul armament deși anunță creșteri și de 300% a producției militare.
 • Letonia va interzice mașinile înmatriculate în Rusia. Vehiculele rusești neînregistrate la autoritățile letone până la jumătatea lunii februarie vor fi confiscate și trimise în Ucraina, a anunțat joi Parlamentul leton
 • Fostul consilier prezidențial ucrainean Alexei Arestovici a anunțat că va candida împotriva președintelui Volodimir Zelenski la alegerile ce ar trebui să aibă loc anul viitor, anunțul său venind în contextul suspiciunilor la adresa sa că ar fi una dintre sursele anonime citate de revista Time în reportajul sumbru despre starea de spirit a conducerii de la Kiev.
 • Rusia a declarat joi că preşedintele proeuropean al Republicii Moldova, Maia Sandu, este o „ruşine” pentru ţara sa şi a acuzat guvernul de la Chişinău că încearcă să distragă atenţia de la propriile eşecuri înaintea alegerilor locale.
 • Vladimir Putin a promulgat joi legea de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), după aprobarea acesteia de către ambele camere ale Adunării Federale ruse.
 • Pavel Prigojin, fiul fostului șef al grupării Wagner, a reluat recrutările de mercenari după moartea tatălui său, relatează mai multe site-uri locale din Rusia.
 • Situația de pe front din jurul orașului Avdiivka ilustrează incapacitatea comandamentului militar rus de a învăța din greșelile pe care le-a făcut de la începutul războiului pe câmpul de luptă, spune Institutul pentru Studiul Războiului.
 • Conform unui articol publicat recent de AFP, compania chineză Chang Guang Satellite (CGSTL) a vândut, la începutul acestui an, pentru suma de 31 milioane de dolari, imagini satelitare companiei Nika Frut, o filială a Grupului Wagner.
 • Statele Unite au anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva companiilor implicate în furnizarea de arme către Rusia, în cea de-a 21-a lună de la invazia acesteia în Ucraina.

——————

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here