LIVE VIDEO Andoncarea capsulei SpaceX „Endeavour” la Stația Spațială Internațională – Spatiul

Capsula SpaceX Crew Dragon, botezată „Endeavour” de către cei doi astronauți NASA aflați la bord – Bob Behnken și Doug Hurley, se apropie pe orbită de Stația Spațială Internațională cu care ar urma să andocheze în jurul orei 17:30 (ora României). Misiunea, începută cu lansarea de succes de sâmbătă, marchează o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată.

După lansarea cu succes, cei doi astronauți s-au schimbat din costumele spațiale și s-au pregătit pentru călătoria de 19 ore la bordul capsulei despre care au dezvăluit că a fost botezată Endeavor.

Numele dat capsulei este inspirat de două elemente, au spus astronauții: cuvântul englez „endeavour” care s-ar traduce în româna prin strădanie/tentativă/năzuință, dar și denumirea purtată de naveta spațială cu care cei doi astronauți au mai zburat în spațiu în trecut.

Vezi și:

Lansarea cu succes a Crew Dragon și a celor doi astronauți a avut loc la ora 22:22 (ora României), iar la scurt timp după racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe o barjă aflată pe ocean. Capsula Crew Dragon a ajuns în orbită unde a executat mai multe arderi pentru a ajunge la altitudinea Stației Spațiale Internaționale.

Misiunea este considerată a fi una istorică, ce ar putea reprezenta zorii unei noi ere spațiale care se bazează pe sectorul privat.

Crew Dragon are ca misiune ajungerea la ISS, la 400 km altitudine, unde ar putea rămâne până în august.

Dacă misiunea va reuși complet, americanii nu vor mai depinde de ruși pentru a ajunge în spațiu: din 2011, navetele Soyuz erau singurele „taxiuri” spațiale disponibile.

Vezi și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *