LIVEVIDEO Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, la ora locală 19:30 / Turcia trimite 13 tone de flori pentru funeralii

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni, la ora locală 19:30, în cadrul unei ceremonii private, în capela St. George a Castelului Windsor, la finalul ceremoniilor funerare de stat care vor fi organizate în cursul dimineţii și la care sunt așteptați șefi de stat din toată lumea, a anunţat joi Palatul Buckingham.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Richard B. Levine / ddp USA / Profimedia Images

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a părăsit miercuri pentru ultima oară Palatul Buckingham.

Sicriul închis al celui mai longeviv monarh al Marii Britanii este expus pentru în Westminster Hall până luni dimineață, accesul publicului fiind permis 24 de ore pe zi, sute de mii de persoane fiind așteptate să treacă pe la catafalcul suveranei.

Mii de persoane continuau joi să stea la coada de câţiva kilometri formată în jurul Westminster Hall pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, care a domnit timp de peste 70 de ani. Mulţi dintre ei au stat la coadă în timpul nopţii.

Luni, când vor avea loc funeraliile reginei Elisabeta a II-a, Marea Britanie închide principalele activități – mii de oameni se vor confrunta cu programări la medic anulate, bănci și supermarketuri închise.

Turcia trimite 13 tone de flori pentru funeraliile reginei

Compania Turkish Airlines transportă 13 tone de flori în Marea Britanie, care vor fi folosite pentru funeraliile reginei, ultimul transport fiind programat pentru ziua de vineri, conform unui purtător de cuvânt al companiei.

Iniţial, Marea Britanie ceruse 18 tone de flori, dar florarii din Turcia nu au putut aduna decât 13 tone, din cauză că au trebuit să onoreze şi alte comenzi.

Turcia va fi reprezentată la funeraliile din 19 septembrie de la Londra de ministrul de Externe Mevlüt Çavusoglu, scrie Agerpres, citând DPA.

Șefilor de stat care vor participa luni la funeraliile Reginei Elisabeta li s-a transmis că nu îşi vor putea folosi maşinile oficiale pentru deplasarea până la Westminster Abbey, în 19 septembrie. Astfel, deplasarea se va face cu autocare dintr-un punct din vestul Londrei.

În ceea ce priveşte sosirea în Anglia, liderilor li se recomandă să folosească zboruri comerciale, ei fiind avertizaţi că aeroportul Heathrow nu va fi disponibil pentru zboruri private. Liderii care insistă să facă deplasarea cu avioane private vor fi nevoiţi să se orienteze către alte aeroporturi din zonă. Transferul cu elicopterul între diverse destinaţii sau între aeroport şi alte locuri este interzis, din cauza numărului mare de zboruri din perioada respectivă.

Programul funeraliilor Reginei Elisabeta – ce urmează

Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie:

  • Regele va merge vineri în Țara Galilor și va avea întâlniri la Londra. Pelerinajul la catafalcul Reginei va continua și se așteaptă să se încheie în dimineața înmormântării ei.

Duminică, 18 septembrie:

  • Un minut național de reculegere va avea loc duminică la ora 20:00.
  • Este de așteptat ca șefi de stat și membri ai familiilor regale străine să înceapă să sosească la Londra pentru a participa la înmormântare.

Luni, 19 septembrie:

  • Slujba de înmormântare de stat a Reginei va avea loc la Westminster Abbey. Sicriul ei va fi dus într-o procesiune de la Palatul Westminster la Westminster Abbey, însoțit de membrii familiei.
  • Slujba va fi televizată. Apoi, sicriul reginei va fi purtat în procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch. De acolo, la Palatul Windsor unde locul ei final de odihnă va fi capela memorială a Regelui George al VI-lea de la capela Sf. George.
  • Va avea loc o slujbă de înmormântare privată la care vor participa doar membri de rang înalt ai familiei regale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *