LIVEVIDEO SUA: Mii de oameni se adună la primul miting electoral al lui Trump din Tulsa, în ciuda pandemiei de coronavirus și a avertismentelor experților din sănătate – International

Zeci de mii de oameni din mai multe state se adună în Tulsa sâmbătă pentru un miting electoral al lui Donald Trump pe o arenă închisă, în ciuda temerilor că adunările ar putea să dea naștere unor noi focare de coronavirus, relatează AP. Mitingul, care are loc după săptămâni de proteste față de inegalitatea rasială, are scopul de a revigora campania electorală a lui Trump.

Oficialii departamentelor de stat și ai orașului se așteptau deja la o posibilă creștere a cazurilor de Covid-19 din cauza demonstrațiilor din țară împotriva brutalității poliției.

Acum, mitingul lui Trump – care se desfășoară pe o arenă cu o capacitate de 19.000 de oameni, așteptându-se să fie ocupate toate locurile – este primul eveniment atât de masiv care se desfășoară în spațiu închis după măsurile de carantină luate de multe state.

Tulsa a avut cea mai mare creștere a numărului de cazuri din Oklahoma în ultimele zile.

”Cred că nu există îndoială că evenimentele în spații închise sunt mult mai riscante decât evenimentele în spații deschise. Dar nu știm cu exactitate cât de mare este diferența”, a spus Justin Lessler, profesor asociat de epidemiologie la John Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Lessler a spus că evenimentele mari precum mitingurile sau protestele au ”potențialul de a fi evenimente mari răspânditoare”.

”Cel mai mare factor este ce se întâmplă când oamenii se duc acasă”, a spus el. ”Dacă toată lumea merge acasă și nu respectă factorii de distanțare socială și merg în comunitate, ar putea grăbi răspândirea”.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a emis o serie de reguli la începutul lunii pentru participarea sau găzduirea de mari adunări. Dar regulile ”nu aveau intenția de susține anumite tipuri de evenimente”, a spus Jay Butler.

Echipa de campania a lui Trump a recunoscut riscul și a cerut participanților să semneze că o absolvă de orice responsabilitate dacă cineva se îmbolnăvește. Aceasta a spus că participanții vor primi măști și gel dezinfectant, dar nu există obligația ca participanții să le folosească. Participanților le va fi de asemenea verificată temperatura la intrare, dar nu va exista ca cerință distanțarea socială în interior.

Trump plănuiește de asemenea un eveniment în aer liber, la care oficialii așteaptă 100.000 de oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *