Londra va revizui statuile din perioada „apusă” a Imperiului Britanic, afirmă Sadiq Khan – International

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a dispus o revizuire a statuilor și numelor străzilor din capitala Regatului Unit după ce protestatarii Black Lives Matter au dărâmat statuia din Bristol a lui Edward Colston, un negustor de slavi britanic, relatează Reuters.

O statuie a lui Edward Colston, care a făcut o avere în secolul XVII din comerțul cu slavi din Africa de Vest, a fost dărâmată duminică de pe soclul ei și împinsă în apă de protestatarii care au demonstrat în semn de solidaritate cu mișcarea Black Lives Matter după uciderea lui George Floyd în Statele Unite.

Sadiq Khan a anunțat formarea unei comisii care să revizuiască statuile, plachetele și numele străzilor care reflectă expansiunea rapidă a averii și puterii Londrei în perioada de vârf a expansiunii Imperiului Britanic din timpul domniei reginei Victoria.

„Diversitatea capitalei noastre este cel mai mare atuu pe care îl avem însă statuile noastre, numele străzilor și spațiile publice reflectă o eră apusă”, a afirmat primarul Londrei, adăugând că unele statui ar trebui înlăturate.

„Este un adevăr incomod că națiunea și orașele noastre își datorează o mare parte din bogăție rolului avut în comerțul cu sclavi iar deși acest lucru este reflectat în spațiul public, contribuția multora din comunitățile noastre la viața capitalei este ignorată în mod voit”, a mai spus Sadiq Khan.

Citește și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *