Macron a discutat cu Zelenski: Franţa va trimite în următoarele ore un ajutor umanitar în Ucraina

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Emmanuel Macron a anunţat miercuri trimiterea „în următoarele ore” a unui „ajutor pentru a răspunde nevoilor imediate” ale Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Kahovka, în sudul ţării, transmit agențiile AFP și Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

„Franţa condamnă acest act odios care pune în pericol oamenii”, a declarat preşedintele francez pe Twitter, după o conversaţie telefonică avută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. „Am putut să-i transmit preşedintelui Zelenski solidaritatea mea cu poporul său după atacul asupra barajului Kahovka”, a adăugat el.

Potrivit Elysee, Centrul de criză al Ministerului francez de Externe va trimite rapid un prim convoi de aproximativ zece tone de produse de sănătate, igienă şi purificare a apei solicitate de ucraineni, inclusiv o cisternă mobilă.

Pe Twitter, şeful statului ucrainean declarase anterior că s-a referit la „consecinţele ecologice şi umanitare ale actului terorist rus” şi a subliniat „nevoile urgente ale Ucrainei pentru a face faţă catastrofei” din regiunea Herson.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru distrugerea barajului situat pe Nipru, la limita dintre poziţiile celor două părţi.

Oraşele şi satele de pe ambele maluri, atât cel controlat de Ucraina, cât şi cel ocupat de Rusia, au fost inundate.

Zelenski a declarat că a convenit de asemenea cu Macron să „continue cooperarea în materie de apărare”, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană a oraşelor ucrainene.

„Sperăm că pregătirea piloţilor ucraineni va începe cât mai curând posibil”, a adăugat el, în timp ce Franţa a promis o pregătire „de bază”, fără a avansa tipul de aeronave care ar putea fi livrate şi folosite de Kiev.

De asemenea, preşedintele ucrainean i-a mulţumit omologului său francez pentru „sprijinul” acordat în Consiliul de Securitate al ONU şi a discutat despre „formatele de garantare a securităţii pentru Ucraina” înaintea summitului NATO de la Vilnius din iulie.

Pe această temă, Parisul a reafirmat că obiectivul este de a „face progrese decisive nu doar pe teren”, în urma contraofensivei aşteptate de Kiev, „ci şi de a consolida şansele unei păci durabile”.

___

spot_imgspot_img