Macron: A fi francez înseamnă a apăra dreptul de a parodia şi de a caricaturiza – International

Dreptul de a parodia şi de a caricaturiza, chiar şi religia, reprezintă o parte esenţială din a fi francez, a declarat vineri preşedintele Franţei Emmanuel Macron la o ceremonie de naturalizare, la câteva zile după începerea procesului presupuşilor complici în atacul unor islamişti înarmaţi asupra revistei de satiră Charlie Hebdo în 2015, relatează Agerpres.

La Panteonul din Paris, un mausoleu dedicat eroilor Franţei, Macron le-a înmânat documentele franceze unui număr de cinci noi cetăţeni la o ceremonie solemnă organizată pentru a marca 150 de ani de la instalarea celei de-A Treia Republici.

„La începutul procesului atacurilor din ianuarie 2015, aş spune că a fi francez înseamnă a apăra dreptul de a râde, de a te amuza, de a parodia şi de a caricaturiza, despre care Voltaire a spus că reprezintă sursa tuturor celorlalte drepturi”, a declarat Macron.

El a subliniat de asemenea că laicitatea, „care garantează libertatea de a crede sau de a nu crede”, „nu poate fi separată de o libertate de expresie care merge până la dreptul de blasfemie”.

Emmanuel Macron: „Nu va fi niciodată loc în Franţa pentru cei care, deseori în numele lui Dumnezeu, vor să impună legea unui grup”


Salutând acordarea cetăţeniei franceze pentru cinci persoane din Marea Britanie, Algeria, Camerun, Peru şi Liban, Macron a spus că imigranţii au fost mult timp o forţă a binelui în Franţa şi a precizat că A Treia Republică a fost proclamată de Primăria din Paris de fiul unui imigrant italian, Leon Gambetta, la 4 septembrie 1870.

„El a fost, ca dumneavoastră, fiu de imigranţi, francez cu sânge amestecat. El a resuscitat republica, domnia libertăţii”, a mai spus Macron, care a adăugat că mulţi alţi migranţi au jucat un rol important în istoria Franţei.

„Acum este rândul dumneavoastră să vă scrieţi capitolul în cartea republicii”, a afirmat şeful statului.

Macron a mai subliniat că Republica franceză „trebuie mereu protejată”, deoarece este „fragilă” şi „precară”.

„Nu va fi niciodată loc în Franţa pentru cei care, deseori în numele lui Dumnezeu, iar uneori cu ajutorul unor puteri străine, vor să impună legea unui grup”, a declarat liderul de la Elysee.

El a precizat că „în această toamnă va fi prezentat un proiect de lege pentru a lupta împotriva separatismelor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *