Macron promite să se concentreze asupra schimbărilor climatice, pentru a-i atrage ca noi alegători pe ecologişti

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis să se concentreze mai mult asupra politicilor climatice şi de mediu dacă va câştiga realegerea la 24 aprilie, în încercarea de a atrage noi alegători din rândul ecologiştilor, relatează sâmbătă DPA, potrivit Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

“Următorul meu prim-ministru va fi direct responsabil de planificarea ecologică”, le-a declarat Macron susţinătorilor sâmbătă în oraşul Marsilia (sud), în timpul unei apariţii de campanie.

Numind criza climatică “bătălia secolului”, care afectează toate domeniile vieţii şi politicii, Macron a prezentat perspectiva ca Franţa să devină o “mare naţiune a ecologiei”.

Macron şi-a acuzat de asemenea concurenta de extremă dreapta Marine Le Pen că este sceptică la schimbările climatice, spunând că va irosi banii contribuabililor dezmembrând turbinele eoliene.

Al doilea tur dintre Macron şi Le Pen, care va avea loc pe 24 aprilie, va fi un “referendum pentru sau împotriva ecologiei”, a declarat preşedintele francez, promiţând că odată cu el la Elysee pentru un al doilea mandat, vor fi noi parcuri eoliene offshore, mai multă energie solară, mai mulţi copaci plantaţi şi posibil chiar o nouă “sărbătoare a naturii” ce va avea loc în mai.

Atât Macron, cât şi Le Pen trebuie să atragă alegătorii situaţi departe de loialitatea lor tradiţională de partid pentru a câştiga în turul doi. Alegătorii mai tineri probabil să fi votat pentru politicianul veteran de stânga Jean-Luc Melenchon în primul tur, deşi mulţi pur şi simplu s-au abţinut.

Tocmai pe aceşti alegători vrea să-i atragă Macron în a doua fază a campaniei sale concentrându-se pe probleme precum justiţia socială şi protecţia mediului, afirmă observatorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *