Mamele soldaților ruși uciși în Ucraina dau vina pe reporterii pro-Kremlin că le-au dezvăluit pozițiile

Mamele soldaților ruși uciși săptămâna trecută în Ucraina au acuzat corespondenții de război pro-Kremlin că le-au provocat moartea prin dezvăluirea pozițiilor lor, a declarat joi un jurnalist al serviciului rusesc BBC.

Semyon PegovFoto: Captura Twitter

Mamele au declarat că bombardamentele artileriei ucrainene au ucis cel puțin cinci soldați și au rănit grav alți trei după ce cotidianul Izvestia a publicat un reportaj de teren despre tancurile rusești care au tras asupra pozițiilor ucrainene pe 30 iunie, citează The Moscow Times.

“Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a faptului că [corespondenții de război] au declasificat locația echipamentelor militare și a personalului din videoclip”, au scris mamele într-o scrisoare împărtășită de jurnalistul BBC Rusia Ilya Barabanov.

Nici scrisoarea, nici reportajul din Izvestia nu au numit locația presupuselor atacuri ucrainene.

Scrisoarea mamelor se adresează șefului filialei Comitetului mamelor de soldați din regiunea Astrakhan din sudul Rusiei, unde se află unitatea care a fost atacată.

Ea solicită ONG-ului să adreseze o petiție ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, pentru a interzice activitatea corespondenților de război încorporați în unitățile separatiste rusești și pro-Moscova pe câmpul de luptă.

“Cerem măsuri imediate de interzicere a activităților corespondenților de război în zonele în care se desfășoară operațiuni active de luptă”, au scris mamele.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat scrisoarea.

Ministerul și-a actualizat ultima dată bilanțul oficial al morților din Ucraina la sfârșitul lunii martie, cu 1.351 de morți confirmați.

Publicația independentă de investigații iStories a declarat că a verificat 4.267 de decese ale soldaților ruși de la invadarea Ucrainei de către Moscova la sfârșitul lunii februarie.

Serviciile de informații ucrainene și occidentale au estimat că bilanțul militarilor ruși este semnificativ mai mare.

Înaltul consilier prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak a declarat săptămâna aceasta că până la 115.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în cele patru luni de campanie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *