Marţi 13, Ziua Informării Preventive, sub sloganul „Preveniţi ghinionul!”

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu anul 2011, s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel încât, fiecare zi de 13 care se suprapune cu ziua de marţi, cum este cazul mâine, 13 august, este declarată „Ziua Informării Preventive” în România.

Sărbătorită sub sloganul „Preveniţi ghinionul!”, având ca logo pisica neagră, Ziua Informării Preventive va fi marcată şi de ISU Harghita printr-o serie de activităţi. De ce? Pentru că, spun pompierii, atrage atenţia asupra uşurinţei cu care putem să prevenim, să înlăturăm acele elemente numite deseori de noi „ghinion”. De ce este uşor? Pentru că nu este greu să renunţăm la mentalitatea de tipul: „Mie nu mi se poate întâmpla!” Ba da, ţie chiar ţi se poate întâmpla … şi acest lucru nu trebuie să-l încadrezi în categoria ghinion. În acest sens, a fost ales ca logo pisica neagră, simbolul ghinionului pentru majoritatea oamenilor şi sloganul „ Preveniţi ghinionul!”

Ziua de “Marţi -13” este considerată de unele persoane superstiţioase, o zi cu ghinion, dar experienţa vieţii ne face să credem că este doar o superstiţie, nimic mai mult. Putem spune că “ghinionul”, de multe ori, ni-l facem şi singuri, prin lipsa de informare. Putem preveni acest lucru, informându-ne, pentru că “un om informat este un om puternic” – John Davison Rockefeller.

Activităţile informativ-educative ce vor avea loc urmăresc conştientizarea opiniei publice asupra pericolelor la care se poate expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

Cu prilejul Zilei Informării Preventive, mâine, 13 august, cadre ale Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU „Oltul” Harghita vor desfăşura activităţi de informare preventivă a cetăţenilor, în zone cu afluență de persoane, organizându-se puncte de informare preventivă, unde vizitatorii vor primi diverse materiale informative privind modul de comportare în cazul producerii unor evenimente nedorite.

Aceste activităţi cu caracter public sunt menite să marcheze această zi „a ghinionului”, ce poate fi repede transformată într-o zi în care să putem zâmbi, dacă reuşim să conştientizăm şi să sensibilizăm populaţia prin pregătirea acesteia pentru situaţiile de urgenţă pe care le pot preveni. Astfel de puncte mobile de informare preventivă vor fi amenajate, în intervalul orar 10:00-14:00:

  • în municipiul Miercurea-Ciuc (platoul din faţa Palatului Administrativ), unde vor fi amplasate o autospecială pirotehnică şi o ambulanţă SMURD, iar personalul aferent, precum şi voluntarii din cadrul programului „Salvator din Pasiune” vor împărţi pliante, broşuri, flyere şi afişe cu mesajele campaniilor de informare naționale: RISC („Renunţă la Improvizaţii! Sunt Catastrofale!) şi NTLC („Nu tremur la cutremur”);
  • în municipiul Miercurea-Ciuc (magazinul Kaufland), unde va fi amplasată o autospecială complexă de primă intervenţie, iar inspectorii de prevenire vor distribui materiale de informare preventivă;
  • în municipiul Miercurea-Ciuc (magazinul Lidl), unde va fi amplasat standul de informare preventivă, iar inspectorii de prevenire vor împărţi materiale de informare preventivă;
  • în staţiunea Praid (ştrandul şi Salina Praid), unde vizitatorii vor beneficia de sfaturi din partea specialiştilor Inspecţiei de Prevenire, despre modul de comportare premergător, pe timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă şi vor primi pliante în acest sens.

Totodată, şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul localităţilor judeţului Harghita vor fi angrenate în desfăşurarea unor activităţi de informare preventivă la nivel local.

Tot marţi-13 august, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita va organiza pentru cei mici și cei mari deopotrivă „Ziua Porţilor Deschise”, între orele 10:00 – 14:00, la subunităţile de intervenţie din judeţ (Detaşamentele de Pompieri Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc şi Gheorgheni, precum şi la Gărzile de Intervenţie din Topliţa şi Corbu).  Astfel, mâine, începând cu ora 10:00, subunităţile de pompieri îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să facă o incursiune în lumea salvatorilor, să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, dând posibilitatea tuturor celor interesaţi de a cunoaşte îndeaproape tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste din județ participă la misiunile de salvare.

De asemenea, vizitatorii vor putea beneficia de informaţii privind riscurile potenţial generatoare de la nivelul comunităţii, a regulilor şi măsurilor adoptate pentru reducerea efectelor manifestării lor, precum şi a modului de comportare înainte, pe timpul şi după producerea acestora, modul de prevenire a incendiilor şi necesitatea supravegherii permanente a copiilor.

ISU Harghita: Mâine, marți 13, vă urăm tuturor noroc și nu uitați că, cel mai ușor de prevenit sunt evenimentele produse, de obicei, în propriile locuințe!

Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători!

Sursa: Ziar Harghita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *