Mesajul Kremlinului pentru ruși: ”Să ne unim în jurul preşedintelui nostru!”

Este momentul ca ruşii să se unească în jurul preşedintelui Vladimir Putin, a declarat Kremlinul, în a noua zi a invaziei Rusiei în Ucraina, în timp ce populaţia este ţinută într-un vid informaţional cu privire la acţiunile militare ale armatei ruse în ţara vecină, pe care autorităţile o prezintă drept “operaţiune specială”, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Aproape în întreaga lume au loc proteste contra invaziei comandate de Vladimir PutinFoto: Profimedia Images

“Nu este momentul pentru divizări, este momentul să ne unim. Să ne unim în jurul preşedintelui nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul conferinţei de presă zilnice, întrebat despre apelurile unor personalităţi de primă mărime ale culturii ruse care se opun războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

“Există de fapt dezbateri pasionate în rândul oamenilor de cultură. Sunt cei care îl susţin pe preşedinte, susţinându-l sincer. Şi există cei care nu înţeleg ceea ce se petrece”, a spus el, apreciind că “trebuie să li se explice lucrurile cu răbdare”.

Circulă numeroase petiţii ale cetăţenilor împotriva războiului, între care cele ale unor personalităţi ale culturii, dar şi ale unor profesonişti din domeniul medicinei.

Autorităţile ruse au înăsprit măsurile împotriva protestelor interne faţă de invazia în Ucraina, în special prin închiderea unor media independente, blocări de site-uri internet şi adoptarea în curs a unor amendamente legislative care introduc pedepse cu închisoare pentru persoane considerate vinovate de distribuirea unor “informaţii mincinoase” despre armată.

Referitor la războiul din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a indicat că Putin nu intenţionează să vorbească cu preşedintele ucrainean, apreciind că negocierile din ajun trebuie să continue în acest format din care fac parte reprezentanţi ai celor două preşedinţii.

În ceea ce priveşte negocierile cu Kievul, Peskov a spus că evoluţia negocierilor cu Ucraina va depinde de reacţia Kievului la discuţiile care au avut loc săptămâna aceasta între cele două părţi, potrivit Reuters.

Nici un document nu a fost agreat deocamdată cu Ucraina la aceste discuţii, Moscova expunând părţii ucrainene cum vede ea soluţionarea conflictului, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului. “Aceste negocieri sunt un mijloc bun de a transmite părţii ucrainene viziunea noastră asupra problemei”, a adăugat Peskov. În fine, preşedintele rus nu intenţionează să aibă discuţii cu omologul său american, Joe Biden.

“O astfel de convorbire nu este prevăzută. Este dificil să consideri în prezent aceşti parteneri drept interlocutori”, a spus Peskov, în timp ce Rusia acuză Occidentul în general şi SUA în particular de instrumentalizarea Ucrainei împotriva Moscovei şi de a face din aceasta o ameninţare strategică pentru Kremlin, notează AFP.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, denumindu-şi ofensiva drept “operaţiune specială” militară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *