Mi-am privit cu uimire prieteni și rude acceptând făra crâcnire suprimarea unor drepturi și libertăți – Capital

Jurnalistul Robert Turcescu reia un articol scris de profesorul Ioan Stanomir care vorbește despre perioada pandemiei și modul în care s-a raportat la ea. Se pare că libertățile și drepturile românilor au fost încălcate în această perioadă.

“Lecţia pandemiei este cât se poate de limpede: în numele siguranţei şi al fricii ce se răspândeşte asemeni unei molime, statele pot să-şi impună, fără teamă şi fără ezitare, controlul lor asupra unor societăţi  atomizate şi paralizate. Libertatea devine, în acest mediu atent reglat de puterea executivă, un concept suspect. Graniţele ei sunt trasate de cei care deţin  autoritatea,o autoritate pe care mecanismele constituţionale sunt din ce în ce mai puţin capabile să o îngrădească. Starea  excepţională devine, treptat, norma de la care nu se mai admite derogare”, își începe reputatul profesor opinia.

Reacția lui Robert Turcescu

Profesorul Stanomir rezumă în acest text toate frământările pe care le-am trăit în ultimul an. Mi-am privit cu uimire prieteni și rude acceptând fără crâcnire suprimarea unor drepturi și libertăți, îi mai privesc și azi pe unii dintre ei cum își poartă, netulburati, jugul de oameni din ce în ce mai neliberi.

Pare că nu înțeleg, pare că nu le pasă, tot ceea ce vor e să le fie iar “că înainte”, indiferent ce costuri preupune această iluzorie întoarcere la lumea de până mai ieri. Nu comentați inutil la această postare încercând să-mi vorbiți despre vaccin, criză sanitară, ATI și altele din această categorie. Nu despre asta e vorba. Nu sunt antivaxer, nu susțîn teorii conspiraționiste, nu caut un loc la masă niciunui ins sau partid care încerca să obțînă profit electoral sau popularitate in acesta perioada.

Îmi permit să fiu mai mult decât atât: îmi permit să spun ce gândesc, iar gândul care mă frământă cumplit in ultimul an de zile a fost tot timpul legat de libertatea mea că individ și de recuperarea libertăților noastre. Pentru că, așa cum spune profesorul Stanomir, “regăsirea căilor libertăţii este unicul drum la capătul căruia se află ieşirea din tunelul de frică paralizantă al pandemiei. Curajul solidarităţii se naşte doar din voinţa celor care se nasc şi rămân liberi, dincolo de state şi uneori împotriva lor. Căci o libertate domesticită încetează să mai fie libertate cu adevărat”, a scris jurnalistul Robert Turcescu pe Facebook.

Sursă foto: EVZ

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *