Mișcare neașteptată a președintelui Belarusului: Lukașenko și-a vizitat opozanții în inchisoare – International

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a mers sâmbătă la o închisoare din Minsk pentru a vorbi cu adversarii închiși, un gest neașteptat în contextul în care mișcarea de protest care îl vizează nu s-a slăbit după doi luni, relatează AFP.

Președinția bielorusă a difuzat pe canalul său de Telegram o fotografie a acestei întâlniri organizate în închisoarea KGB-ului din Minsk, la care a participat și Viktor Babaryko, principalul său contracandidat la alegerile prezidențiale din 9 august, până să fie arestat în iunie.

Au fost prezenți mai mulți oponenți proeminenți, precum și un membru al „Consiliului de coordonare” al opoziției, format pentru a asigura o tranziție a puterii, dar din care aproape toți liderii sunt în exil sau în închisoare.

Potrivit canalului de Telegram, întâlnirea a durat timp de 4 ore și jumătate. „Constituția nu va fi scrisă pe stradă”, le-a spus Alexander Loukachenko, referindu-se la proiectul de reformă constituțională pe care șeful statului contestat îl prezintă drept soluția sa la criză.

“Obiectivul președintelui este de a asculta opiniile tuturor. Cu toate acestea, conținutul conversației este păstrat secret prin decizia generală a participanților”, precizează aceeași sursă.

Canalul de Telegram al Svetlana Tikhanovskaïa, candidata opoziției la alegerile prezidențiale, a anunțat, de asemenea, că oponenta a putut vorbi la telefon cu soțul ei încarcerat, Serghei Tihanovski. A fost prima lor conversație de la arestarea sa din mai.

Alexandr Lukashenko, aflat la putere din 1994, se confruntă cu o mișcare de protest fără precedent declanșată de suspiciuni de fraudă masivă în timpul alegerilor prezidențiale, pe care susține că le-a câștigat cu 80% din voturi.

De la alegeri, zeci de mii de oameni s-au adunat în fiecare duminică pe străzile din Minsk pentru a cere demisia sa și a cere tragerea la răspundere a celor vinovați de reprimarea violentă primelor proteste post-electorale, care au lăsat cel puțin trei morți, zeci de răniți.

Peste 13.000 de persoane au fost reţinute de la începutul protestelor, însă unele au fost eliberate până acum, potrivit Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *