Motivele pentru care a fost condamnată iubita fostului şef al DIPI. Primise 1 milion de euro pentru a-l influența pe Boc – Capital

Tribunalul Bucureşti a pronunţat la finalul lunii mai o primă sentinţă în dosarul de trafic de influenţă în care a fost trimisă în judecată Vanessa Amal Youness, în dosarul Microsoft.  Vanessa Amal Youness a fost acuzată că „în perioada februarie – august 2011 a pretins şi ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă un înalt demnitar (n.r. premierul de la acea vreme, Emil Boc) în vederea aprobării unor documente ce priveau licenţele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale în şcoli”.

Potrivit DNA, documentele care vizau achiziţia licenţelor IT au fost aprobate, fără legătură cu influenţa Vanessei Amal Youness, dar tânăra a încasat banii. Suma de 720.621 a fost virată în contul unei firme controlate de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective, iar restul sumei i-a fost înmânată inculpatei cash.

Potrivit DNA, la începutul anului 2011, premierul de la acea vreme, Emil Boc, a refuzat să semneze „Nota privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli” din cauza lipsei fondurilor. Pe acest fond, oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, interesaţi de încheierea contractului pentru achiziţia licenţelor IT, au început să caute persoane care l-ar putea influenţa pe Emil Boc să semneze documentul. Aşa s-a ajuns la Vanessa Amal Youness. Acesta locuia în acelaşi bloc cu premierul Boc. Ea a susținut că poate influenţa decizia premierului în schimbul unei sume de un milion de euro, arată Adevărul.ro

Ce a descoperit DNA: Nu s-a găsit nicio probă

Ancheta DNA a scos la iveală că, în final, nota de fundamentare referitoare la licenţele Microsoft a fost aprobată în Guvern, dar nu s-a găsit nicio probă care să facă legătura între influenţa Vanessei Amal Youness asupra lui Emil Boc în luarea deciziei. Totuşi, la percheziţiile realizate acasă la Vanessa Amal Youness a fost găsit un tratat de Medicină de urgenţă, primit de premierul Boc cu ocazia unei vizite la SMURD Bucureşti. „În momentul când m-am mutat la Cluj, după câştigarea alegerilor locale din 2012 şi am eliberat şi apartamentul din Bucureşti, ştiu că am lăsat o cutie de cărţi şi reviste, în scara blocului, deoarece nu erau de strictă specialitate juridică sau politologică, lucrări care mă interesau în mod special”, a explicat Emil Boc găsirea tratatului pe care l-a primit de la SMURD Bucureşti în casa Vanessei Amal Youness.

Cu ocazia aceleiaşi declaraţii, Emil Boc a declarat că a cunoscut-o pe Vanessa Amal Youness din întâmplare, în jurul anului 2009 – 2010, când avea calitatea de premier al Guvernului României, în contextul în care aceasta fusese diagnosticată cu o maladie gravă şi astfel i-a solicitat sprijinul pentru a ajunge la un doctor de specialitate.

În urma procesului judecat la Tribunalul Bucureşti, Vanessa Amal Youness a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, dar sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel. Problemele penale ale Vanessei Amal Youness nu se reduc la dosarul „Microsoft”. Youness este trimisă în judecată, alături de iubitul său, fostul şef al DGIPI, Gelu Oltean, şi în dosarul „Ayahuasca”.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *