Multitasking-ul îți irosește resursele. 3 sfaturi care cresc productivitatea fără suprasolicitare

Multitasking-ul îți poate distruge creierul. Concentrarea simultană pe mai multe taskuri reduce concentrarea, productivitatea și randamentul pe termen lung. Să faci mai multe lucruri deodată pare un mod simplu de a economisi timpul, dar în realitate nu faci decât să-ți chinui creierul. Trecerea instantă de la o activitate la alta blochează creierul și încetinește activitatea mentală.

Cum te vindeci de sindromul multitasking-ului?

Abordează o serie de reguli simple pentru a îndeplini cu bine sarcinile până la finalul zilei fără a-ți afecta sănătatea creierului.

  • Regula celor 20 de minute

Oricât de aglomerată se anunță ziua, rezervă 20 de minute în care să te ocupi individual de fiecare sarcină înainte de a trece la următoarea. Dezactivează notificările pentru Social Media și ține la distanță orice altă sursă care te-ar putea distrage.

  • Practică odihna activă

Aici sunt incluse pauzele între sarcini. Dar nu orice fel de pauze, ci unele active în care îți alimentezi creierul. Studiile arată că suntem capabili să ne focusăm eficient timp de 45 de minute. După același principiu au fost organizate și cursurile școlare. La fiecare 45 de minute, acordă-ți o pauză de 10-15 minute. Revigorează-te în fotoliile japoneze de masaj Fujiiryoki vin echipate cu zeci de programe și tehnici de masaj proiectate pentru fiecare zonă a corpului. Obișnuința de a ține corpul aplecat spre laptop creează dureri de spate și gât. Datorită masajului electric reușești să elimini tensiunea din zonele dureroase, iar tonusul tău se va îmbunătăți simțitor. Ieși la plimbare 5-10 minute, socializează, ascultă muzică de relaxare sau consumă o gustare care să te energizeze.

  • Lucrează inteligent

Grupează sarcinile similare și stabilește un timp limită pentru a le rezolva. 

Dacă lucrezi la laptop, renunță la orice fel de pagini care nu au legătură cu sarcina de care te ocupi la acel moment. Nu-ți verifica e-mailurile la fiecare 10 minute și nu te lăsa antrenat în discuții care-ți consumă timpul inutil.

Productivitatea prin multitasking este un mit, nu o abilitate

Concentrarea pe o singură acțiune este o soluție mult mai eficientă și sănătoasă. Iată și de ce:

  • Multitasking-ul angrenează creierul într-o succesiune rapidă de activități

Din acest motiv, puterea de concentrare ar putea avea de suferit pe parcursul timpului. Astfel, îți va fi dificil să te menții focusat chiar și pe cele mai simple activități, ca atunci când de exemplu, citești, urmărești un film sau participi la o discuție. 

  • Multitasking-ul te epuizează mental

La finalul programului de muncă te simți extenuat, aparent fără o explicație plauzibilă. Când jonglezi simultan cu mai multe sarcini îți obligi creierul să devieze succesiv de la o sarcină la alta. Acest obicei accelerează consumul de glucoză care ajută în mod normal creierul să se concentreze.

  • Multitasking-ul scade IQ-ul 

Studiile arată că, antrenând creierul în sarcini succesive ne reducem IQ-ul cu 10%, echivalentul unei nopți nedormite. Fiecare sarcină activează secțiuni diferite din creier. Sângele este direcționat către anumite zone ale creierului pe care le alimentează separat, dar în momente distincte.

  • Multitasking-ul crește cortizolul

Când începi să execuți mai multe sarcini concomitent începi să te îngrijorezi că odată începute, acestea trebuie duse până la capăt cu bine. Creierul intră în stare de alertă, crește producția de cortizol (hormonul stresului), proces care slăbește sistemul imunitar. Sarcinile multiple epuizează rezervele neuronale, degradează creierul, iar în timp pot conduce la Alzheimer sau ADHD. Fluxul sanguin din creier nu poate alimenta brusc creierul în mod corespunzător. Ești sigur că-ți dorești asta?

Chiar dacă ți se pare că făcând mai multe lucruri deodată bifezi toate sarcinile din agendă, în realitate lucrezi la un nivel cognitiv tot mai redus, ceea ce descurajează productivitatea. Mai mult, sindromul multitasking are efecte severe și asupra inteligenței emoționale. Cercetătorii afirmă că persoanele care se forțează să-și divizeze atenția în multiple direcții devin mai distante, mai puțin sociabile și cu o disponibilitate tot mai redusă de a-și comunica emoțiile.

Sursa foto: unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *