„Revenirea Rusiei la respectarea Tratatului este cea mai bună modalitate de a menţine avantajele acordului”, a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgenţă, prin videoconferinţă, cu ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, scrie Mediafax.
Jens Stoltenberg nu a făcut nicio referire la declaraţia semnată de zece ţări europene care au exprimat „regret” privind decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratat. Decizia Administraţiei Donald Trump va deveni efectivă peste şase luni, dar Washingtonul a semnalat că va reconsidera poziţia „dacă Rusia revine la respectarea deplină a acordului”.
„Rămânem ataşaţi ferm menţinerii controlului armamentului, dezarmării şi neproliferării la nivel internaţional. De mulţi ani, Rusia impune restricţii de zbor incompatibile cu tratatul, în special limitări de survol în zona Kaliningrad şi în apropiere de frontiera Rusiei cu Georgia. (…) Aliaţii rămân deschişi la dialog în cadrul Consiliului NATO-Rusia pe tema reducerii riscurilor şi pentru creşterea transparenţei”, a subliniat Jens Stoltenberg.
MAE rus: Retragerea SUA din Tratatul „Cer Deschis” va afecta interesele aliaţilor din Europa
Retragerea Statelor Unite din Tratatul „Cer Deschis” va afecta stabilitatea strategică şi interesele aliaţilor europeni ai Washingtonului, consideră Ministerul de Externe de la Moscova.
„Această manevră nu doar că va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa, ci aparent va afecta şi interesele aliaţilor SUA care fac parte din acest tratat”, a afirmat Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia de presă Tass.
Administraţia Vladimir Putin a respins ideea conform căreia retragerea SUA din tratat ar fi o reacţie la încălcări ale acordului de către Rusia. „Ideea este total nefondată, am vorbit des despre acest lucru. Nu este prima dată când Statele Unite încearcă să prezinte lucrurile ca şi cum Rusia ar încălca ceva, acest lucru fiind un pretext pentru retragerea din acorduri privind controlul armamentului. Noi suntem pregătiţi pentru cooperare egală cu SUA. Toate problemele erau rezolvate în mod adecvat în cadrul Tratatului, lucru evidenţiat şi de aliaţi ai SUA din cadrul NATO”, a afirmat Vladimir Iermakov, directorul Departamentului de Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.