Noile restricții pentru persoanele nevaccinate anti-COVID, adoptate în Franța: Nu mai au voie nici cu test negativ în restaurant, în tren sau în avion – Coronavirus

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Senatul Franţei a adoptat în noaptea de miercuri spre joi ultimele măsuri ale Guvernului de înăsprire a restricțiilor pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, inclusiv introducerea paşaportului de vaccinare, întâmpinate cu proteste de o parte a opiniei publice, mai ales după criticile dure ale preşedintelui Emmanuel Macron la adresa nevaccinaţilor, scrie Reuters.

Noile restricţii şi introducerea paşaportului de vaccinare fuseseră deja aprobate de Adunarea Naţională în cursul acestei luni, iar Senatul le-a adoptat cu 249 de voturi „pentru” şi 63 „împotrivă”.

Cei nevaccinați, excluși de la viața socială chiar dacă nu au Covid

Senatorii au dat undă verde prevederilor ce impun ca persoanele nevaccinate să nu mai aibă acces în restaurante, spaţii culturale, trenuri pe distanţe lungi şi curse aeriene. Până acum, nevaccinaţii puteau prezenta un test negativ COVID.

Senatul a decis ca aceste reguli mai stricte să se aplice doar dacă numărul pacienţilor cu COVID-19 în spitalele din Franţa depăşeşte 10.000, scrie Agerpres, citând dpa. În acest moment, sunt internaţi în jur de 24.000 de bolnavi COVID.

Pe viitor, cei care s-au infectat şi s-au vindecat de COVID-19 vor fi eligibili pentru un paşaport de vaccinare, care permite acces neîngrădit la facilităţi şi evenimente.

Paşaportul de vaccinare li se aplică persoanelor de 18 ani şi peste.

Călătoriile pe distanţe lungi vor fi totuşi permise, pentru motive excepţionale, fără test şi fără dovada de vaccinare.

Cei care şi-au făcut programare pentru a se vaccina vor primi acces temporar dacă prezintă un test negativ.

Senatul a respins însă introducerea de sancţiuni mai aspre şi regula care obliga restaurantele să verifice identitatea clienţilor, parlamentarii considerând că astfel de controale sunt doar în responsabilitatea poliţiei.

Numărul de infectări cu coronavirus a crescut accelerat în ultimele săptămâni în Franţa, unde varianta Omicron este acum dominantă. Miercuri au fost raportate aproape 361.719 de cazuri noi şi 246 de decese în spitale.

Profesorii din Franța au anunțat pentru joi un protest în masă faţă de ceea ce ei acuză a fi un eşec al Guvernului de a adopta o politică antiepidemică coerentă în şcoli.

Macron și membrii partidului său de guvernământ și-au intensificat campania în acest an împotriva persoanelor nevaccinate anti-COVID.

  • „Cei nevaccinați, chiar vreau să-i enervez. Și așa vom continua, până la final. Asta e strategia”, a spus marți Emmanuel Macron.
  • „Atunci când libertatea mea o amenință pe cea a altor oameni eu devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”, a mai spus Emmanuel Macron.

Declarația sa a stârnit o furtună politică în mijlocul examinării în primă lectură în Adunarea Națională a proiectului de lege care transformă permisul de sănătate într-un carnet de vaccinare.

spot_imgspot_img